Zespół Jelita Drażliwego IBS - leczenie, profilaktyka
napisał/a:
krzysiek889
2012-07-02 20:37
Witam wszystkich, przedstawiam wszystkim zainteresowanym, mój artykuł na temat Zespołu Jelita Drażliwego IBS.
W artykule zawarłem krótki opis choroby, diagnostyka oraz profilaktyka w IBS.
Poruszymy na początek, sprawę IBS czyli zespół jelita drażliwego.
IBS z ang. „irritable bowel syndrome”.
IBS objawia się następującymi dolegliwościami:
- Bóle brzucha nawracające lub stałe
- Uczucie przelewania się w brzuchu
- Występowanie stolca ze śluzem
- Zaparcia
- Stolce twarde – po oddaniu stolca – uczucie nie pełnego wypróżnienia
- Bóle głowy
- Uczucie ciągłego zmęczenia – w tym przypadku proponuję wykonać badania na poziom hormonów tarczycy w celu wykluczenia chorób tarczycy.
- Biegunki
- Okresowe zaparcia lub biegunki
- Wypróżnianie po posiłku, w sytuacjach stresowych
- Nudności
- Uczucie sytości
- Ponad 3 wypróżnienia dziennie
- Nieregularność wypróżnień
Jak zdiagnozować IBS?
Podstawową sprawą to dokładne przeprowadzenie wywiadu lekarza z pacjentem.
Należy opisać, wszystkie dolegliwości, zarówno jelitowe jak i po za jelitowe.
Diagnostyka IBS odbywa się na podstawie:
- Morfologia, OB., poziom hormonów tarczycy
- Badanie „per rectum”
- Badanie kału na obecność bakterii, pasożytów, krwi utajonej
- Badanie endoskopowe – kolonoskopia, gastroskopia
- Manometria odbytu i odbytnicy
- Badanie scyntygraficzne
- Wlew kontrastowy
Jak zminimalizować dolegliwości wywołane przez IBS?
1.Problemy z zaparciami
W przypadku zaparć, należy skupić się na produktach które zawierają zwiększone ilości błonnika pokarmowego.
W skrócie czym jest błonnik: Błonnik pokarmowy (pektyny, celuloza, wosk, suberyna) niestrawione resztki pokarmowe są transportowane z jelita cienkiego w nie zmienionej postaci do jelita grubego. W jelicie grubym następuje proces fermentacyjny przy udziale bakterii w wyniku czego powstają produkty jak i skutki uboczne - kwasy tłuszczowe i gazy jelitowe. Poprawia regularność wypróżnień.
Dieta powinna zawierać od 30 do 50g błonnika pokarmowego.
Produkty jakie należy włączyć do diety to:
- Pieczywo razowe
- Ciemny ryż
- Kasze
- Otręby pszenne
- Owoce jak maliny, truskawki, agrest, porzeczki
- Suszone owoce
- Kompoty
- Buliony
- Wody mineralne
- Siemię lniane
- Produkty mleczne
- Cebula, kalafior, papryka czerwona
2.Problemy z biegunkami
Biegunki działają wyniszczająco na nasz organizm i należy szybko działać w przypadku wystąpienia objawów.
Dieta powinna być lekko strawna, z ograniczoną ilością tłuszczów oraz błonnika pokarmowego.
Należy:
Zrezygnować z dużych posiłków -zastąpić je mniejszymi i 4-5posiłków dziennie
Unikać potraw smażonych
Zrezygnować z margaryny, smalca, słoniny
Zastąpić margarynę masłem w ograniczonych ilościach
Do posiłków używać oliwy z oliwek ze względu na zawarte w niej NNKT(niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) które poprawiają metabolizm, pracę wątroby i zapobiegają tworzeniu się złego cholesterolu.
Źródła białka:
- Chudy nabiał
- Chude mięso: Indyk, filety z kurczaka, udka po odrzuceniu skóry
- Ryby: zapomniany składnik diety przez większość osób: wybieramy ryby chude: pstrąg, mintaj, karp, dorsz.
Źródła węglowodanów:
Pieczywo - pszenne, pszenno-żytnie, graham
Ryż – paraboliczny, basmati w porcjach 50g
Ograniczenie:
- potraw smażonych, marynowanych, pikantnych
- buliony i rosoły w umiarkowanych ilościach
- kwaśnych owoców i soków owocowych
- produkty działające drażliwie – chipsy, ketchup, sól, ocet
- produktów z wysoką zawartością błonnika jak grube kasze, rośliny strączkowe i ich nasiona,
- cebuli czosnku, ogórków, pomidorów
- napojów gazowanych, zarówno wód mineralnych jak i barwionych – zawierających cukry proste
- alkoholu, papierosów, kawy
Przy biegunkach, w diecie powinny znaleźć się produkty z błonnikiem rozpuszczalnym jak pektyny tj. marchew, dynia, banany.
Pektyny posiadają właściwości absorbujące(pochłaniające) wodę – dzięki temu w przypadku biegunek wodnistych – zmniejszymy wydalanie wody.
Należy pić codziennie minimum 2,5 litra wody dziennie.
Więcej informacji o IBS znajdziecie pod linkiem: [url_special=http://uklad-pokarmowy.wieszjak.polki.pl/zespol-jelita-drazliwego:xfe179zv]http://uklad-pokarmowy.wieszjak.polki.pl/zespol-jelita-drazliwego[/url_special:xfe179zv]
Jeżeli macie pytania to proszę śmiało pytać, na wszystkie postaram się odpowiedzieć.
Pozdrawiam
W artykule zawarłem krótki opis choroby, diagnostyka oraz profilaktyka w IBS.
Poruszymy na początek, sprawę IBS czyli zespół jelita drażliwego.
IBS z ang. „irritable bowel syndrome”.
IBS objawia się następującymi dolegliwościami:
- Bóle brzucha nawracające lub stałe
- Uczucie przelewania się w brzuchu
- Występowanie stolca ze śluzem
- Zaparcia
- Stolce twarde – po oddaniu stolca – uczucie nie pełnego wypróżnienia
- Bóle głowy
- Uczucie ciągłego zmęczenia – w tym przypadku proponuję wykonać badania na poziom hormonów tarczycy w celu wykluczenia chorób tarczycy.
- Biegunki
- Okresowe zaparcia lub biegunki
- Wypróżnianie po posiłku, w sytuacjach stresowych
- Nudności
- Uczucie sytości
- Ponad 3 wypróżnienia dziennie
- Nieregularność wypróżnień
Jak zdiagnozować IBS?
Podstawową sprawą to dokładne przeprowadzenie wywiadu lekarza z pacjentem.
Należy opisać, wszystkie dolegliwości, zarówno jelitowe jak i po za jelitowe.
Diagnostyka IBS odbywa się na podstawie:
- Morfologia, OB., poziom hormonów tarczycy
- Badanie „per rectum”
- Badanie kału na obecność bakterii, pasożytów, krwi utajonej
- Badanie endoskopowe – kolonoskopia, gastroskopia
- Manometria odbytu i odbytnicy
- Badanie scyntygraficzne
- Wlew kontrastowy
Jak zminimalizować dolegliwości wywołane przez IBS?
1.Problemy z zaparciami
W przypadku zaparć, należy skupić się na produktach które zawierają zwiększone ilości błonnika pokarmowego.
W skrócie czym jest błonnik: Błonnik pokarmowy (pektyny, celuloza, wosk, suberyna) niestrawione resztki pokarmowe są transportowane z jelita cienkiego w nie zmienionej postaci do jelita grubego. W jelicie grubym następuje proces fermentacyjny przy udziale bakterii w wyniku czego powstają produkty jak i skutki uboczne - kwasy tłuszczowe i gazy jelitowe. Poprawia regularność wypróżnień.
Dieta powinna zawierać od 30 do 50g błonnika pokarmowego.
Produkty jakie należy włączyć do diety to:
- Pieczywo razowe
- Ciemny ryż
- Kasze
- Otręby pszenne
- Owoce jak maliny, truskawki, agrest, porzeczki
- Suszone owoce
- Kompoty
- Buliony
- Wody mineralne
- Siemię lniane
- Produkty mleczne
- Cebula, kalafior, papryka czerwona
2.Problemy z biegunkami
Biegunki działają wyniszczająco na nasz organizm i należy szybko działać w przypadku wystąpienia objawów.
Dieta powinna być lekko strawna, z ograniczoną ilością tłuszczów oraz błonnika pokarmowego.
Należy:
Zrezygnować z dużych posiłków -zastąpić je mniejszymi i 4-5posiłków dziennie
Unikać potraw smażonych
Zrezygnować z margaryny, smalca, słoniny
Zastąpić margarynę masłem w ograniczonych ilościach
Do posiłków używać oliwy z oliwek ze względu na zawarte w niej NNKT(niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) które poprawiają metabolizm, pracę wątroby i zapobiegają tworzeniu się złego cholesterolu.
Źródła białka:
- Chudy nabiał
- Chude mięso: Indyk, filety z kurczaka, udka po odrzuceniu skóry
- Ryby: zapomniany składnik diety przez większość osób: wybieramy ryby chude: pstrąg, mintaj, karp, dorsz.
Źródła węglowodanów:
Pieczywo - pszenne, pszenno-żytnie, graham
Ryż – paraboliczny, basmati w porcjach 50g
Ograniczenie:
- potraw smażonych, marynowanych, pikantnych
- buliony i rosoły w umiarkowanych ilościach
- kwaśnych owoców i soków owocowych
- produkty działające drażliwie – chipsy, ketchup, sól, ocet
- produktów z wysoką zawartością błonnika jak grube kasze, rośliny strączkowe i ich nasiona,
- cebuli czosnku, ogórków, pomidorów
- napojów gazowanych, zarówno wód mineralnych jak i barwionych – zawierających cukry proste
- alkoholu, papierosów, kawy
Przy biegunkach, w diecie powinny znaleźć się produkty z błonnikiem rozpuszczalnym jak pektyny tj. marchew, dynia, banany.
Pektyny posiadają właściwości absorbujące(pochłaniające) wodę – dzięki temu w przypadku biegunek wodnistych – zmniejszymy wydalanie wody.
Należy pić codziennie minimum 2,5 litra wody dziennie.
Więcej informacji o IBS znajdziecie pod linkiem: [url_special=http://uklad-pokarmowy.wieszjak.polki.pl/zespol-jelita-drazliwego:xfe179zv]http://uklad-pokarmowy.wieszjak.polki.pl/zespol-jelita-drazliwego[/url_special:xfe179zv]
Jeżeli macie pytania to proszę śmiało pytać, na wszystkie postaram się odpowiedzieć.
Pozdrawiam
napisał/a:
plastik2
2012-08-06 22:18
czy w ogóle dieta coś pomaga na luźniejsze stolce?? np zagęszcza je czy coś?? Bo wg lekarza mam IBS ale z tych objawów ibs co napisałeś to mam raczej tylko rzadki stolec ze śluzem i wypróżnianie się w sytuacjach stresowych. A z tego co czytam na różnych forach to ibsowcy zawsze skarżą się na bóle no i biegunki lub zaparcia, gazy po prostu więcej mają tych objawów. I tak mnie zastanawia czy u mnie to jest ibs czy może co innego.
napisał/a:
krzysiek889
2012-08-07 16:15
Dieta pomaga przywrócić prawidłową pracę układu pokarmowego.
Przy IBS należy zwrócić uwagę na uczucie po spożytym posiłku, zapisać posiłki które nie wywołują dolegliwości.
U większości osób z IBS najczęstsze błędy popełniane w odżywianiu to:
- spożywanie mięsa wieprzowego
- nadmierne spożywanie mięsa w ciągu tygodnia
- zła tolerancja laktozy
- brak prawidłowo zbilansowanej diety - m.in, za duże spożycie cukrów prostych zawartych w owocach, słodyczach, spożywanie produktów pełnoziarnistych z przekonaniem że "wszystko co pełnoziarniste to zdrowe", nadmierna podaż białka w posiłku która powinna wynosić maksymalnie 35g lub 40g przy dużej aktywności fizycznej.
- niechęć do odstawienia produktów które smakują ze względu na zawarte dodatki smakowe
- Brak zastąpienia źródeł tłuszczy oliwą z oliwek oraz zła dawka oliwy do posiłków - maks.15g w posiłku.
- spożywanie ryb w puszkach, zalewach
- spożywanie jajek, zarówno smażonych jak i gotowanych
- spożywanie ziemniaków
- spożywanie owoców i warzyw które mają działanie rozwalniające
- błędne próby kuracji ziołami które przynoszą efekt odwrotny do zamierzonego
Brak samodyscypliny i odkładanie diety na drugi plan z tego względu, że mało osób wierzy w skuteczność.
Stres ma duży wpływ na pracę układu trawiennego, dla tego należy dążyć do utrzymywania pozytywnego nastroju.
Przy IBS należy zwrócić uwagę na uczucie po spożytym posiłku, zapisać posiłki które nie wywołują dolegliwości.
U większości osób z IBS najczęstsze błędy popełniane w odżywianiu to:
- spożywanie mięsa wieprzowego
- nadmierne spożywanie mięsa w ciągu tygodnia
- zła tolerancja laktozy
- brak prawidłowo zbilansowanej diety - m.in, za duże spożycie cukrów prostych zawartych w owocach, słodyczach, spożywanie produktów pełnoziarnistych z przekonaniem że "wszystko co pełnoziarniste to zdrowe", nadmierna podaż białka w posiłku która powinna wynosić maksymalnie 35g lub 40g przy dużej aktywności fizycznej.
- niechęć do odstawienia produktów które smakują ze względu na zawarte dodatki smakowe
- Brak zastąpienia źródeł tłuszczy oliwą z oliwek oraz zła dawka oliwy do posiłków - maks.15g w posiłku.
- spożywanie ryb w puszkach, zalewach
- spożywanie jajek, zarówno smażonych jak i gotowanych
- spożywanie ziemniaków
- spożywanie owoców i warzyw które mają działanie rozwalniające
- błędne próby kuracji ziołami które przynoszą efekt odwrotny do zamierzonego
Brak samodyscypliny i odkładanie diety na drugi plan z tego względu, że mało osób wierzy w skuteczność.
Stres ma duży wpływ na pracę układu trawiennego, dla tego należy dążyć do utrzymywania pozytywnego nastroju.
napisał/a:
misia.majak
2013-08-21 18:30
Dzięki Kisiel, widziałam że już pomogłeś nie raz i nie dwa w sprawach problemów gastrologicznych. Bardzo dużo piszesz o tym czego unikać i bardzo niewiele o tym co jednak jeść, skoro większość pokarmów jest zakazana to, no właśnie CO JEŚĆ?
Pytam w odniesieniu do częstego wypróżniania.
Pytam w odniesieniu do częstego wypróżniania.
napisał/a:
pytajkabajka
2013-09-18 12:21
no właśnie - co jeść?
Trzeba przecież jakoś funkcjonować nie tylko w domu gdzie mamy większe możliwości by coś sobie przyrządzić ale i w pracy gdzie nie ma kuchni jako takiej i trzeba brać na 8 h różności z domu. Ważne by były to właśnie takie produkty które można spokojnie zjeść wiedząc że nie spędzimy dnia pracy w kibelku :(
Trzeba przecież jakoś funkcjonować nie tylko w domu gdzie mamy większe możliwości by coś sobie przyrządzić ale i w pracy gdzie nie ma kuchni jako takiej i trzeba brać na 8 h różności z domu. Ważne by były to właśnie takie produkty które można spokojnie zjeść wiedząc że nie spędzimy dnia pracy w kibelku :(
napisał/a:
krzysiek889
2013-10-11 20:29
Z racji tego, że nie dostaje powiadomień na skrzynkę odnośnie nowych postów w tym temacie, odpisuję teraz co jeść.
Tutaj wymieniłem kilka produktów:
http://commed.polki.pl/diverticulum-meckeli-oraz-ibs-leczenie-dieta-suplementacja-vt78078.html
http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/dieta-w-chorobie/314687,2,Jak-powinien-odzywiac-sie-sportowiec-z-dolegliwosciami-gastrologicznymi.html
Pozdrawiam
Krzysiek
Tutaj wymieniłem kilka produktów:
http://commed.polki.pl/diverticulum-meckeli-oraz-ibs-leczenie-dieta-suplementacja-vt78078.html
http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/dieta-w-chorobie/314687,2,Jak-powinien-odzywiac-sie-sportowiec-z-dolegliwosciami-gastrologicznymi.html
Pozdrawiam
Krzysiek