Wyczulony smak po operacji - odrzuca od jedzenia

napisał/a: shift 2013-01-26 22:29
Osoba o której piszę:
- ma zdiagnozowany nowotwór złośliwy, który został wycięty w większości wraz z naciekami
- usunięto głowę trzustki, woreczek, przewody żółciowe, dwunastnicę - i dokonano zespolenia metoda Whipple'a
- przed operacją była żółtaczka "mechaniczna" - ucisk guza na przewodu żółciowe
- operacja była miesiąc temu

Obecnie
- próby wątrobowe wróciły do normy wszystkie
- OB prawie już wróciło do normy zeszło z 60 to 25 (tydzień temu 25)
- po operacji niska hemoglobina i żelazo ale też wracają do normy z czasem
- amylaza poniżej normy - przyjmuje kreon
- glukoza w normie pod górną granicą ale bardzo mało je
- generalnie wszystko w normie albo wraca i blisko normy (poza trzustkowymi...)

No i teraz problem:

Mimo że jest zdyscyplinowaną osobą nie jest w stanie prawie nic jeść. Jedzenie smakuje po prostu jak "kupa" i wręcz uniemożliwia przełykanie - szczególnie jakiekolwiek mięso. Są rzeczy które może jeść - np. budyń ale np. kawałek ciasta już nie. Także jest to problem większości pokarmów ale nie wszystkich.

Co może być tego przyczyną? Wyczulenia smaków i węchu i popsucia smaku? Jakie badanie warto by zrobić aby wykluczyć potencjalne problemy (zakładając że nie jest to psychiczne).

Czy warto zrobić test obciążenia glukozą?

Dzięki za wszelkie sugestie.