Wskazówki żywieniowe; zamienniki; przepisy: dieta przy Hashi

napisał/a: Serengeti 2012-03-13 20:52
Witam, zgodnie z obietnicami zakładam nowy wątek odnośnie diety przy Hashimoto. Jak będę zamieszczać informacje:

1) Na początek SYNTEZA zaleceń żywieniowych przy Hashi - co jeść, czego nie jeść i po krótce dlaczego. Potem będę zamieszczać kolejne informacje:
2) Zamienniki żywieniowe - co jeść zamiast cukru, pszenicy, mleka itd.
3) Wskazania odnośnie łączenia pokarmów i ogólne uwagi żywieniowe
4) Propozycje dań; przepisy.

Zapraszam do dzielenia się wiedzą i doświadczeniem!

Zaczynam od syntezy zaleceń żywieniowych dla osób chorujących na Hashimoto.

UNIKAMY:

1. Mleka i produktów mlecznych: mleko krowie, mleko w proszku, śmietana, maślanka, kefir, jogurty, sery, lody, bita śmietana, desery mleczne, serniki, czekolada mleczna, czekolada biała, masło itp. (Uwaga: często osoby uczulone nawet na mleko dobrze tolerują masło, obserwuj organizm lub wykonaj test na nietolerancję pokarmową. ). Osoby, które nie chcę całkowicie zrezygnować z nabiału powinny przynajmniej zrezygnować z serów żółtych i mleka krowiego.
2. Glutenu i produktów mącznych (zawierają gluten), czyli głównie produktów złożonych z takich zbóż jak: pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz tj.: chleb, bułki, makaron; kasza manna, kasza jęczmienna, kuskus, paluszki, opłatki, precle, gofry, drożdżówki, pączki, ciastka, ciasta, lody z waflami, chrupki pszenne, płatki śniadaniowe pszenne oraz sojowe/ryżowe i inne zawierające ekstrakt słodowy z jęczmienia; owsianki, otręby; proszek do pieczenia pieczywo chrupkie (uwaga na skład); piwo, napoje i inne produkty z dodatkiem słodu jęczmiennego, większość sosów sojowych; pokarmy ze skrobią modyfikowaną; sosy zagęszczane mąką; paluszki rybne, panierowane produkty mięsne, frytki, hamburgery, pizza, kebab, pitta, kluski, pierogi, naleśniki; większość wędlin, zupy w torebkach. Osoby, które nie chcą całkowicie rezygnować z produktów zbożowych powinny przynajmniej spożywać produkty z mąki pełnoziarnistej, jak najmniej przetworzone, z jak najmniejszą ilością dodatków.
3. Soi (zmniejsza wchłanianie hormonów; wolotwórcza; chociaż niektóre źródła nie wykluczają całkowicie jej spożycia)
4. Cukru rafinowanego, słodyczy, napojów słodzonych
5. Wysoko przetworzonego pożywienia
6. Kofeiny, alkoholu, napoi typu cola, używek.
4. Orzechów ziemnych (wolotwórcze, często uczulają)
5. Tłuszczów nasyconych: Margaryna, tłuszcze typu trans; produkty smażone (upośledzają błony komórkowe; zanieczyszczają organizm; sprzyjają stanom zapalnym).
6. Jodowanej soli ze sklepu (dodaje się do niej szkodliwego aluminium; które gromadzi się w ciele)
7. Herbaty czarnej (zawiera szkodliwy fluor)
8. Napoje gazowane (zawierają szkodliwy fluor, mnóstwo dodatków osłabiających i ogłupiających organizm i układ odpornościowy)
9. Papierosy (zawierają metale ciężkie, blokują pracę tarczycy i wytwarzanie hormonów)
10. Fluoru i chloru (należy w miarę możliwości kupować pasty bez fluoru i nie pić fluorowanej ani chlorowanej wody; fluor i chlor są szkodliwe dla pracy tarczycy i odkładają się w organizmie).


OSTROŻNIE Z:
1. Rybami: Chociaż generalnie przy Hashimoto zalecane są ryby morskie, ze względu na zawartość kwasów Omega 3, to jednak większość dostępnych ryb jest zatruta metalami ciężkimi, głównie rtęcią (zwłaszcza hodowle łososia są bardzo kontrowersyjne, kupujemy tylko łososia dzikiego w sklepach ekologicznych z dobrych, naturalnych hodowli).
2. Wodorostami morskimi, algami: Zawierają jod, a organizm chorego na chorobę Hashimoto może negatywnie zareagować na zwiększone spożycie jodu. Poza tym takie wodorosty jak kelp (krasnorosty) są często zanieczyszczone metalami ciężkimi.
3. Produktami wysokowęglowodanowymi: cukier i produkty wysokowęglowodanowe zaburzają równowagę bakteryjną w jelitach, sprzyjają przerostowi candidy, co znacznie pogarsza symptomy chorobowe i ma poważne konsekwencje zdrowotne).
4. Wędlinami: bardzo często zawierają gluten, laktozę i szkodliwe dodatki. Zaopatrywać się tylko w jak najbardziej naturalne lub samemu przygotowywać sobie mięso – np. dusić w piekarniku.
5. Przyprawami: zwłaszcza mieszkankami przypraw. Wystrzegamy się takich dodatków jak: gluten; laktoza; mąka pszenna; glutaminian sodu i inne szkodliwe konserwanty i dodatki. Najlepiej kupować osobne przyprawy i samemu je mieszać ze sobą.
6. Produktami zawierającymi tiomocznik (antyhormon tyroksyny): truskawki; kapusta, marchew; orzeszki ziemne, brzoskwinie, gruszki, soja, szpinak, rzepa, brukselka, brokuły, gorczyca, musztarda. (Nie należy jednak przesadzać i pamiętać o tym, że marchew np. ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy i właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze oraz przeciwbakteryjne).


ZALECANE:

1. Dużo dobrej jakościowo wody
2. Surowe i gotowane warzywa: jarzyny cebulowe; warzywa zielonolistne; koper włoski; pomidory, buraki (służą wątrobie i nerkom) oraz kiełki i trawa pszeniczna – nie uczula bo nie zawiera glutenu (bomby witaminowe, mnóstwo przeciwutleniaczy, chlorofilu; właściwości odżywcze, oczyszczające).
3. Orzechy i nasiona: brazylijskie, migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, nasiona: słonecznika, dyni, piniowe, sezam.
4. Czerwone i białe mięso, jaja i produkty białkowe – źródło tyrozyny, potrzebnej do produkcji hormonów tarczycy.
5. Ryż brązowy (źródło tryptofanu; białka; usuwa z organizmu szkodliwe metale)
6. Owoce: źródło przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i flawonoidów; szczególnie zalecane są banany (źródło tyrozyny), ananasy (źródło bromeliny, enzymu, który sprzyja regulacji wagi ciała i zmniejsza stany zapalne); morele; czereśnie, owoce jagodowe (jagody, maliny, jerzyny, porzeczki itp.; truskawki nie zawsze są zalecane bo zawierają tiomocznik – antyhormon tyroksyny), arbuzy, cytryna (właściwości detoksykujące); jabłka (pektyna; właściwości oczyszczające); żurawina (właściwości przeciwbakteryjne; silny przeciwutleniacz)
7. Dobrej jakości ryby morskie (źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, właściwości przeciwzapalne)
8. Cieciorka (źródło cynku i aminokwasów); soczewica (źródło L-tyrozyny, wzmacniającej mózg i układ nerwowy).
10. Awokado: wysoko odżywcze dla całego organizmu
11. Quinoa (zaliczane oficjalnie do ziaren; bardzo wysoko odżywcze, lekkostrawne; bomba proteinowa; nie uczula; można kupować w postaci ziaren do gotowania – są one bezsmakowe, przyjmują smak potrawy, ale bardzo pożywne;).
12. Amarantus (zawiera dużo cennych składników odżywczych; lekkostrawny; nie uczula; zawiera więcej wapnia i magnezu niż mleko)
13. Tłuszcze nienasycone: oliwa z oliwek, olej kokosowy (działanie przeciwzapalne), olej lniany (wszechstronne, korzystne działanie na organizm: wzmacnia; odżywia, dobrze działa na błony śluzowe itd.).
14. Przyprawy: kolendra (pomaga odtruć organizm z rtęci); kurkuma (działa dobrze na wątrobę przy Hashimoto); imbir (stymuluje układ pokarmowy); oregano (właściwości przeciwgrzybiczne); natka pietruszki (właściwości oczyszczające; bogata w składniki odżywcze, zwłaszcza potas); rozmaryn (silny przeciwutleniacz; sprzyja trawieniu tłuszczy; efekt oczyszczający);
15. Zielona herbata
16. Pokrzywa (w formie herbat, soków; dodatek do potraw; wpływa kojąco i odżywczo na cały organizm oraz zmniejsza reakcje alergiczne).
17. Tzw. Super-pożywienie tj.: Spirulina, chlorella (odtruwają z metali ciężkich, dobre źródło białka, żelaza i witamin z grupy B). UWAGA: zawierają jod; większość źródeł odradza; jeśli boisz się o reakcję organizmu poprzestań na takim super-pożywieniu jak zielone warzywa liściaste, kiełki i trawa pszeniczna.
18. Fasola, figi – jako źródło wapnia
19. Siemię lniane (świetnie działa na błony śluzowe, sprzyja dobrej pracy jelit, a w chorobach autoimmunologicznych niezwykle ważne jest dbanie o prawidłową pracę układu pokarmowego)



DOPUSZCZALNE PRODUKTY (?)

1. Kapusta, brokuły, kalafior i brukselka – TYLKO W POSTACI GOTOWANEJ i w umiarkowanych ilościach. Uwaga!: Niektóre źródła podają, że brokuły, kapusta, brukselka, kalafior, jarmuż, szpinak, brukiew, soja, fasole pogarszają pracę tarczycy i należy się ich wystrzegać. Inne zaś (patrz Sandra Calbot „Holistyczne leczenie chorób tarczycy” podają, że warzywa te nie mają szkodliwych właściwości, gdy są spożywane w postaci gotowanej. Obserwuj swój organizm.
2. Kukurydza, proso (kasza jaglana) – TYLKO W POSTACI GOTOWANEJ i w małych ilościach. Osobiście jestem fanką kaszy jaglanej, jako produktu łagodzącego stany zapalne, o kojących właściwościach dla układu pokarmowego; jest zasadotwórcza, nie zakwasza organizmu; jest bardzo odżywcza i zawiera dużo białka).
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-03-13 21:09
Powiem tyle: REWELACJA!!!!

Napisane "ostrzej" nawet niż ja zalecam, ale to dobrze bo jak jest łagodniej to ludzie olewają sprawę :)))))

Oczywiście w paru miejscach można polemizować, ale to szczegóły które gubią się w tak świetnie przygotowanym temacie.

To może jakiś przepis?

Ja często jem taką sałatkę:
1. Grilowana pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
2. 2 pomidory
3. Ogórek
4. Ketchup
5. Sól, pieprz Cayenne
6. Od czasu do czasu kukurydza i czerwona fasola

Wszystko mieszamy razem, czas przygotowania nie licząc grillowanej piersi max 10 minut.
Liczba kalorii jak dla mnie czyli faceta, około 300 kcl (wiadomo zależy ile czego damy), syci masakrycznie, dużo białka, mało węglowodanów, zero tłuszczu. Idealne na śniadanie, obiad, kolację.
napisał/a: adana1 2012-03-14 18:02
Dzięki Serengeti
Super! Wydrukowałam i powiesiłam w kuchni.
Djfafa polemizowałby w paru pkt... Ja jeszcze nie mam tak obszernej wiedzy ale na co zwróciłam uwagę..
kiełki- u Ciebie wskazane ale coś mi się wydaje ze u djfafa niewskazane, jeśli można jeść to które ?
żurawina - u Ciebie wskazana ale chyba u djfafa niewskazana... bardzo lubię i jeszcze nie tak dawno zajadałam się , teraz trochę ograniczyłam
płatki sojowe/ryżowe, Czy miałaś na myśli łączone czy każde z osobna. Od 2 tyg , od kiedy zaczęłam dietę, płatki ryżowe to moje poranne pożywienie, gotuje , dodaję suszone owoce mniam mniam
marchew- jest wskazana i niewskazana, piję prawie codziennie sok ten 1- dniowy, od kupienia w sklepach, czy za dużo, czy powinnam ograniczyć.
czy można spożywać suszone śliwki?
czy można spożywać sushi ( ..nie można wodorostów) ?
z góry dziękuję za odp.
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-03-14 18:15
Wy nie bardzo skupiacie się na tym co trzeba!

Pytacie o "pierdoły" które nie mają większego znaczenia, jak np. czy można jeść żurawinę czy nie, tak jakby żurawina stanowiła codzienny jadłospis przeciętnego chorego na Hashimoto. Skupcie się na tym co najbardziej szkodzi czyli nabiał i gluten i jak to wywalicie to nie większego znaczenia czy zjecie marchew, żurawinę czy wypijecie pół litra wódki.

Moje wyniki są w normie już chyba 2 lata i kluczowe co się trzymam do suplementy, minimum glutenu i minimum nabiału, co nie oznacza że nie wypiję piwa jak mam ochotę czy nie zjem bułki z twarożkiem i do tego szklanka kakao!

Możecie podchodzić rygorystycznie jak wam wyniki nie będą się poprawiać, puki tego nie wiecie nie katujcie się, bo się tylko zniechęcicie i nic z tego nie będzie.
napisał/a: adana1 2012-03-14 18:46
może i pierdoły ale jak pisałam, zaczęłam 2 tyg temu dietę, zrobiłam wyniki przed, i chcę zobaczyć jak zadziała dieta. Do głównych zaleceń diety stosuję się i teraz dociekam szczegółów..
napisał/a: Serengeti 2012-03-14 19:00
Przedstawiłam syntezę zebranych z różnych źródeł informacji.
Ale tak jak mówi djfafa - najważniejsze to ograniczyć gluten i nabiał (lub wykluczyć, jeśli się da). Więc najlepiej przestudiować sobie to, czego należy unikać.

Co do reszty wskazówek to myślę, że najważniejsze to OBSERWOWAĆ SWÓJ ORGANIZMJak masz poczucie, że żurawina Ci służy, to wcinaj, jak masz poczucie, że kiełki Ci nie szkodą, to wcinaj itd. Dopóki nie ma badań na temat, to niestety nie wiemy na pewno, że te produkty nie szkodą, ale nie świrujmy, tylko skupmy się na tym co oczywiste.

A OCZYWISTE jest, że należy spożywać jak najmniej;:
tłuszczów utwardzanych, nasyconych; przetworzonych pokarmów wysokowęglowodanowych; cukru, słodyczy; używek, napojów słodkich gazowanych; papierosów czy alkoholu; żywności o wysokim ryzyku skażenia metalami ciężkimi itd. Ale te zalecenia są oczywiste w przypadku niemalże każdego człowieka

Nie dajmy się zwariować i trzymajmy się ogólnych wytycznych .
napisał/a: Serengeti 2012-03-19 11:51
Oto lista proponowanych zamienników w diecie:

ZAMIENNIKI:

Zamiast mąki pszennej, jęczmiennej, orkiszowej, żytniej:

Mąka bezglutenowa z podanych wyżej zbóż
Mąka kukurydziana
Mąka ryżowa
Mąka amarantusowa
Mąka ziemniaczana
Mąka z quinoa



Zamiast pieczywa z podanych wyżej zbóż:

Pieczywo bezglutenowe (osobiście nie zalecam, bo bardzo wysoko przetworzone i mało odżywcze).
Pieczywo chrupkie ryżowe
Pieczywo chrupkie kukurydziane
Pieczywo wyrabiane osobiście z dopuszczalnych mąk.


Zamiast drożdżówek, ciastek, ciast:

Ciastka bezglutenowe
Pieczywo chrupkie ryżowe w polewie czekoladowej
Ciasta domowej roboty z dopuszczalnych składników


Zamiast płatków śniadaniowych pszennych oraz innych zawierających ekstrakt słodowy z jęczmienia; owsianek i otrębów:

Muesli bezglutenowe
Płatki bezglutenowe
Płatki kukurydziane
Płatki ryżowe
Płatki gryczane
Kaszka ryżowa
Kaszka kukurydziana (w małych ilościach)



Zamiast makaronów pszennych itd.:

Makaron bezglutenowy
Makaron ryżowy
Makaron kukurydziany (w małych ilościach)
Makron z fasoli mung


Zamiast paluszków, precli, chispów i chrupków pszennych:

chrupki kukurydziane/ryżowe
paluszki bezglutenowe
nacho chipsy - kukurydziane


Zamiast kaszy manny, kaszy jęczmiennej i kuskus:

Quinoa (gorąco polecam, ale jest droga)
Kasza jaglana (w rozsądnych ilościach. Uwaga: najlepszy sposób na przygotowanie kaszy jaglanej to podgrzanie patelni, dodanie masła – dla tych osób co mogą masło – i po roztopieniu masła podprażenie delikatne kaszy; potem do wody i zagotować).
Kasza kukurydziana (w niewielkich ilościach)


Zamiast mleka:

Mleko ryżowe
Mleczko kokosowe
Mleko migdałowe


Zamiast serów:

Hummus – krem z cieciorki, zamiast serków i serów białych do kanapek i niektórych potraw.
Sery kozie i owcze (dla tych co mogą i nie są uczuleni, w bardzo małych ilościach)
Sery kozie typu Gouda (w ostateczności)



Zamiast śmietany:

Słodkie śmietanki bezmleczne
Mleczko kokosowe


Jogurty, maślanka, kefir:

Jogurty sojowe (w bardzo małych ilościach i w ostateczności, soja zaburza wchłanianie hormonów tarczycy i w dodatku jest produktem często genetycznie modyfikowanym).


Zamiast cukru:

Ksylitol – cukier brzozowy (polecam, jak dla mnie najsmaczniejszy i słodszy od cukru)
Stevia (nieciekawy posmak)
Miody aktywne


Czekolada mleczna; napoje czekoladowe:

Czekolady gorzkie (sprawdzaj skład)
Kakao z mlekiem ryżowym/kokosowym słodzone miodem/ksyliotolem/Stevią


Zamiast Masła; margaryny:

Olej kokosowy (do smażenia, dodatek do potraw). Działa przeciwzapalnie, przyczynia się do zmniejszenia objawów choroby autoimmunologicznej.
Olej lniany (jako dodatek to potraw).
Oliwa z oliwek
Tahini (z nasion sezamu; do kanapek)
Hummus (z cieciorki; do kanapek)
Organiczne margaryny naturalne, bez tłuszczów utwardzanych utwardzanych (w ostateczności)


Lody mleczne:

Lody typu mrożone soki
Mrożone soki
Lody z mleka kokosowego/ryżowego/sojowego (własnej roboty)
Koktajle z owoców mrożonych i mleka ryżowego/kokosowego


Naleśniki:

Naleśniki można przyrządzać z mąki bezglutenowej i mleka ryżowego.




Zamiast herbaty czarnej:

Herbatki ziołowe (dziurawiec bardzo wskazany, działa antydepresyjnie, zwłaszcza, gdy brak słońca. Uwaga: nie pijemy przy mocnym słońcu!).
Herbata zielona: bardzo wskazana przy Hashimoto.
Herbaty czerwone: Roiboos, Pu-erh
Napary: Nasiona wiesiołka (regulują pracę układu pokarmowego, zawierają korzystne kwasy tłuszczowe, polecany zwłaszcza dla Pań na hormony kobiece); nasiona lnu (działają zbawiennie na błony śluzowe; Pau D’arco (reguluje pracę układu trawiennego, odtruwa, wzmacnia; polecany zwłaszcza dla tych, którzy mają problemy z układem pokarmowym, odpornością i przerostem candida albicans) ; Żeń-szeń (wzmacnia, dobrze wpływa na psychikę).


Zamiast soli jodowanej (zanieczyszczona metalami typu aluminium przeciw zbrylaniu):

sól morska w sklepach eko


Zamiast napojów gazowanych, słodzonych:

soki naturalne
koktajle


Zamiast proszku do pieczenia (sprawdzaj skład):

Soda
Proszki do pieczenia bezglutenowe
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-03-19 11:54
Wszystko ładnie :) To wprowadzamy to w życie :))))
napisał/a: adana1 2012-03-19 16:27
super, większość propozycji już skolekcjonowałam . Mam jeszcze pytanie odnośnie mleka ryżowego. Nie spotkałam takowego pod nazwą mleko ryżowe czy rice milk. Jest pełno rice drinks , kupiłam taki z wapniem i vit D2, zabielona słodka woda.
czy o to chodzi?
napisał/a: Serengeti 2012-03-19 17:21
Tak, o to właśnie chodzi. Funkcjonuje pod nazwą napój ryżowy czyli właśnie rice drink. Ja kupuję Rice Dream i jestem zadowolona. "Mleko" ryżowe można też robić samemu, kto ma czas i ochotę
napisał/a: alicja89 2012-03-20 19:39
Widzę, że są mimo wszystko płatki ryżowe. Czy to oznacza, że bezkarnie można wcinać płatki ryżowe "na wodzie" z jakimś owocem jako dodatek na śniadanie czy lepiej unikać tej kombinacji i tylko od czasu do czasu dozwolone?
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-03-20 19:55
Jak wiesz ryż nie zawiera glutenu (wyjątek odmiana oryza sativa) więc można jego przetwory śmiało jeść. Tylko pamiętajmy że my też potrzebujemy białka, więc jak na śniadanie zjesz taki "chlebek" z dżemem czy owocem to potem musisz dostarczyć coś z proteinami. Osobiście zdarza mi się tak jadać, wtedy popijam to po prostu odżywką białkową. Trochę wtedy brzuchola mi wywala ale za to dłużej nie jestem głodny :)