Wskazówki żywieniowe; zamienniki; przepisy: dieta przy Hashi

djfafa
napisał/a: djfafa 2016-05-27 19:18
CLA wyraźnie zmniejsza tylko zawartość portfela, nic poza tym.
napisał/a: kobitka-re 2016-05-27 22:28
Dzieki, a cholina?
djfafa
napisał/a: djfafa 2016-05-28 07:58
A w jakim celu? Jak chcesz schudnąć, to zielona herbata, forskolina, coś na poprawę wrażliwości insulinowej np. gymnema i to zadziała. Drogie cuda wianki można sobie darować.
napisał/a: kobitka-re 2016-05-28 09:34
Tak kombinuje bo mam tansze zrodlo zaopatrzenia a pierwszy raz sie spotykam z takimi specyfikami. Zielona herbate biore raczej jako antyoksydant, forskolina nie zadzialala. Mimo diety wzroslo mi troche TSH, mysle ze to dlatego nie moge schudnac ale tez nie tyje i to juz jest sukces. Dziekuje za odp!
napisał/a: ewusku 2016-06-10 11:18
Witam,
właśnie przeczytałam następujące rewelacje nt ciasta chlebowego na zakwasie - że rzekomo powolna fermentacja potrafi praktycznie wyeliminować gluten z chlebów glutenowych:
http://www.glutenfreegigi.com/is-fermented-sourdough-bread-safe-for-celiacs/
http://www.pepsieliot.com/czy-zjadlbys-pszenny-chlebek-bez-glutenu/
http://www.celiakia.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=140

Oczywiście jest wiele podobnych stron, szczególnie po angielsku, to tylko przykłady.

Słyszeliście coś o tym? Ciekawa jestem dokładnego przepisu jaki był zastosowany (z tego co zrozumiałam chodziłoby o długie wyrastanie chleba w lodówce, ale może się mylę)

Poza tym jeszcze z ciekawych linków, kto nie czytał polecam wyniki badań zawartości glutenu w różnych produktach. Niestety baaardzo wiele jest oszukanych (np mąk) i wraz ci co nie mają stricte celiakii i tego nie odczuwają od razu, jedzą gluten nieświadomie.

http://www.celiakia.pl/kategoria/badania/ - po kolei

Te teksty skłoniły mnie do zgłębienia tematu i jestem ciekawa czy macie takie dane konkretne, liczbowe, ile właściwie glutenu zawiera mąka pszenna, w porównaniu do żytniej, jęczmiennej, w porównaniu do kontrowersyjnych płatków owsianych itd. Ja nie mogłam nic takiego znaleźć niestety. Uważam, że temat jest interesujący, szczególnie dla osób, które nie mają celiakii, a jedynie ze względu na własne przekonania chcą zmniejszyć ilość spożywanego glutenu w diecie.

Mnie to np interesuje ze względu na fakt, że ostatnio muszę uważać na cukier i indeks glikemiczny i okazuje się, że moje do tej pory ulubione wafle ryżowe niestety mają super wysoki ig, a taki chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie być może okazałby się lepszą alternatywą dla mnie - o połowę miejszy ig i do tego z minimalną ilością glutenu?

Macie więcej informacji na poruszone przeze mnie tematy?