Wapń

napisał/a: BolicSTG 2011-05-15 14:03
Witam.
W wujku google czytałem, że tam są masakryczne ilości wapnia, którego nie szanuje jako pierwiastek za bardzo , ale czytałem również, że mleczko może być pomocne na beztłuszczową masę ciała :)
Już na 100 g dają tam ponad 1 gram wapnia, a ja chciałem to mieszać do koktajlii po 250 gram (ok.2,5 gram wapnia), dojdą do tego twarogi chude itp.

1.Czy taka ilość wapnia jest dobra??????, czy wybrać jakieś zamienniki, tylko cholercia nie wiem jakie .....

2. Może ktoś mi pomóc ?

Nie moge znosić odżywek białkowych do domu z przyczyn osobistych (:

2. Chodzi mi również o związek o nazwie tyramina, czy w owym mleku ona występuje ?
djfafa
napisał/a: djfafa 2011-05-15 19:46
Niech Bolic jeszcze raz poszuka ile jest wapnia w 100 gramach mleka bo Bolic coś poplątał.
napisał/a: BolicSTG 2011-05-16 08:02
http://www.berylowce.republika.pl/wapn.htm

"Najlepszym źródłem wapnia są, odtłuszczone mleko, jogurt i półtłusty ser gdyż obecna w tych produktach laktoza wzmaga wchłanianie wapnia. Również, dużą ilość wapnia zawierają ryby a zwłaszcza ryby w konserwach z jadane z ośćmi.

W 100 gramach produktu znajdują się następujące, średnie ilości wapnia: mleko w proszku odtłuszczone - 1270 miligramów"


I tak samo na innej stronce

http://mamzdrowie.pl/kalorie/mleko-w-proszku-odtluszczone

BOLIC SIE NIE POMYLIŁ !!
djfafa
napisał/a: djfafa 2011-05-16 08:52
Z pierwszego linku: mleko odtłuszczone - 110-130 miligramów wapnia na 100 gram, bo Bolic chyba nie mieć roczku aby pić mleko w proszku a jak Bolic lubić mleko w proszku niech Bolic przejdzie na mleko nie w proszku i po kłopocie.

Bolic nie dziękować, Bolicowi z chęcią pomóc.

Temat zamykać bo Bolic już chyba zrozumieć gdzie być błąd.