Skąd to kichanie?

napisał/a: aliace 2014-08-03 14:30
Mam 15 lat, od zawsze kicham, gdy tylko napiję się syropu, zacznę żuć gumę miętową lub zjem kostkę gorzkiej czekolady. Zastanawia mnie jakie wspólne składniki mają te produkty. Jeszcze niedawno miałam robione badania alergiczne i nic nie wykazały. Dodam jeszcze, że po niektórych pastach do zębów, z warg od strony wewnętrznej schodzi mi skóra (mogę używać tylko Colgate i pasty Pro Szkliwo).
napisał/a: Konstans 2014-08-03 19:51
Witaj,
pomimo iz testy nie wykazały u Ciebie alergii masz ewidentną nietolerancję niektórych składników. Zatem odstaw to, co widzisz, że Ci nie służy. Czekolada (kakao) to silny alergen i wchodzi w reakcje krzyżowe z innymi składnikami. Analogicznie rzecz ma sie jesli chodzi o inne produkty.
Z past do zębów, w Twoim wypadku, gdy zauważasz uszkodzenie naskórka, najlepsza byłaby pasta bez fluoru ziołowa (do kupienia w aptece). Syropy Cie uczulają, dlatego, że jest tam mega duże nagromadzenie skł. witaminowych ale też ulepszaczy smaku, koloru etc. Reasumują to czysta chemia, choc tak zachwalana.

Nie prowokuj niepotrzebnie swojego uk. odpornościowego jedząc coś, co ewidentnie Ci nie służy. Odstaw i obserwuj po czym jeszcze moga wystąpic jakies zaburzenia (bo tak zwykle bywa, że lista się powiększa).

Pozdrawiam.
napisał/a: annetta28 2014-10-22 16:07
A pastę bez fluoru można też zamówić w sieci w dobrym sklepie http://superpasty.pl/pasta-bez-fluoru