Ryż, pierogi i kiełbasa, w kuchni cała tego masa!
napisał/a:
edek od kredek
2015-01-17 13:04
odgrzewam temat
czy próbował ktoś zrobić to z mąki żytniej ?
napisał/a:
Konstans
2015-01-17 17:54
Ja próbowałam ale słabo się klei (jak to produkt bez gluta) :/
Należy więc dodać więcej oliwy.
Moja sprawdzona wersja to pieczenie placuszków na papierze w piekarniku ale ze sporą ilością tłuszczu :)
jak chcesz może sobie go ograniczyć ale ja jestem ogromnym miłośnikiem tłuszcz, więc daję dużo !
Bo to nie tłuszcz jest problemem, co zboża (choc połączenie obojga najlepsze nie jest). Ale to kwestia wyboru ;)
napisał/a:
czybit161
2015-01-17 19:02
Mąka żytnia za bardzo sie nie nadaje chyba, że placki są ciepłe to jeszcze jest ok, ale żeby prościej było to polecam mąkę owsianą i wtedy jest tak samo zdrowo :)
napisał/a:
Konstans
2015-01-17 19:36
słusznie jak ktoś nie ma przeciwskazań :)
inaczej to po prostu gluten, więc nie dla każdego
wiem, ze niby w małej ilości ale dla mnie to wciąz gluten czyli NO ! :)
napisał/a:
czybit161
2015-01-17 19:47
zawsze można kupić płatki owsiane górskie bezglutenowe i z nich zrobić mąkę :)
napisał/a:
edek od kredek
2015-01-17 19:50
w rozpisce mam tylko pieczywo żytnie
a taka tortillę zawsze lubiłem, lecz ona pszenna jest
a taka tortillę zawsze lubiłem, lecz ona pszenna jest
napisał/a:
Konstans
2015-01-17 20:00
no cos TY? serio ? :))))
nie przypuszczałam
napisał/a:
Konstans
2015-01-17 20:02
a taka tortillę zawsze lubiłem, lecz ona pszenna jest
kiedyś jak jeszcze jadłam gluten to mąkę żytnią uwielbiałam i rzeczywiscie z niej fajne rzeczy wychodziły :)
w ogóle z glutenu można tworzyć cuda-wianki ale to już przeszłość ;(
spróbuj jak mów Kamil lub ja - wyjście nie masz ;)
a może masz ... ? :)
napisał/a:
czybit161
2015-01-17 20:05
Tylko cena płatków odstrasza niestety :(
napisał/a:
Konstans
2015-01-17 20:11
a ile kosztują ?
nie wiem co Ty kupujesz ale ja mąki gryczane i jaglane, ryzowe, amarantusowe, kokosowe i orzechowe (robie sama)
No i one tez kosztują duuuuużo :((((
nie wiem co Ty kupujesz ale ja mąki gryczane i jaglane, ryzowe, amarantusowe, kokosowe i orzechowe (robie sama)
No i one tez kosztują duuuuużo :((((
napisał/a:
edek od kredek
2015-01-17 20:11
ja tam niczego się nie boję, tylko kobiet od jakiegoś czasu
napisał/a:
czybit161
2015-01-17 20:14
Nie jestem uczulony na gluten wiec jem wszystko co jest jak najmniej przetworzone :) 500g płatków to +/- 10zł a ja jem ok 200g płatków dziennie to nieopłacalny interes dla mnie :)
Edek nie ma co się bać i bardziej wredna tym lepiej :)
Edek nie ma co się bać i bardziej wredna tym lepiej :)