Pytania o dietę i suplementy przy niedoczynności i Hashimoto
napisał/a:
djfafa
2015-01-06 16:17
170 to dużo i nie dużo. W normie to jest poniżej 34, ale jak widzisz są tu osoby co mają 1000 czy nawet 3000.
Na to Twoje objawy stosuj adaptogeny, jak po 2 tygodniach na dobrej dawce żeń-szenia objawy nie mijają, to zmień na np. Rhodiolę. Ja ostatnio przyjmuję Teaninę i działa tak relaksująco, że ciężko mnie zdenerwować. Minus tylko realne sny, czasami mam takie sny, że głowa boli ;)
napisał/a:
waw95
2015-01-06 22:21
Czy robić przerwy od suplementów, typu kilka miesięcy brać i tydzień przerwy, czy brać codziennie?
napisał/a:
djfafa
2015-01-07 06:56
Tak jak pisałem 2757656 to zależy o jakich suplementach mowa. Np. Zieloną herbatę możesz brać cały czas, przecież Azjaci piją ją całe życie i jedyny "skutek uboczny" to jest taki, że są zdrowsi niż reszta wiata. Witaminy C nie produkuje nasz organizm, a z owoców i warzyw to możesz co najwyżej kilkadziesiąt miligramów "wycisnąć" a to zapobiega co najwyżej szkorbutowi a nie wpływa w żaden sposób pozytywny na organizm. Selen w dawce 200 mcg szkodzi po 11 latach brania non stop, czyli możesz robić przerwy. Witaminę D zimą brać trzeba i przerwa powinna być z chwilą pojawienia się "pierwszego" słońca. Omega 3 jak sama nazwa wskazuje (NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) musisz przyjmować codziennie, jak nie jesz minimum 2 razy w tygodniu ryb morskich to w kapsułkach brać powinieneś codziennie. A inne no nie wiem o jakie Ci, chodzi ale jak pisałem odpowiadałem na to pytanie już 2757656 razy ;)
napisał/a:
Basia12
2015-01-09 16:55
Warto włączyć do diety naturalne oleje roślinne: olej lniany (polecam budwigowy), z wiesiołka, kokosowy i rzepakowy.
napisał/a:
djfafa
2015-01-09 16:59
Rzepakowy nie jest wskazany.
Po pierwsze zawiera najwięcej pestycydów ze wszystkich olei. A po drugie zaburza równowagę 06 do O3.
Po pierwsze zawiera najwięcej pestycydów ze wszystkich olei. A po drugie zaburza równowagę 06 do O3.
napisał/a:
Basia12
2015-01-09 17:49
Przesyłam zalety oleju rzepakowego - niedoceniany ostatnio w Polsce a bardzo wartościowy olej. Świetnie nadaje się do smażenia.
http://www.eufic.org/article/pl/artid/Znaczenie-kwasow-tluszczowych-omega-3-omega-6/
Omega 3 w dużych ilościach znajduje się własnie w oleju lnianym. Warto kupić pożądny (tłoczony na zimno) i używać jako dodatek na zimno, nie smażyć.
O ile to możliwe - NATURA i jeszcze raz NATURA.
http://www.eufic.org/article/pl/artid/Znaczenie-kwasow-tluszczowych-omega-3-omega-6/
Omega 3 w dużych ilościach znajduje się własnie w oleju lnianym. Warto kupić pożądny (tłoczony na zimno) i używać jako dodatek na zimno, nie smażyć.
O ile to możliwe - NATURA i jeszcze raz NATURA.
napisał/a:
djfafa
2015-01-09 18:29
Ale ja o mydle a Ty o powidle.
Olej rzepakowy zawiera w składzie 20% O6 a 10% O3 czyli zaburza i tak już zachwianą równowagę tych kwasów w naszym organiźmie.
Dwa, w oleju rzepakowym występuje najwięcej pestycydów, poczytaj:
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130725/REGION/130729794
Olej rzepakowy zawiera w składzie 20% O6 a 10% O3 czyli zaburza i tak już zachwianą równowagę tych kwasów w naszym organiźmie.
Dwa, w oleju rzepakowym występuje najwięcej pestycydów, poczytaj:
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130725/REGION/130729794
napisał/a:
Basia12
2015-01-10 10:33
Pestycydy są praktycznie we wszystkim co jesz. Aby ich uniknąć musiałbyś jeść produkty z upraw ekologicznych.
napisał/a:
djfafa
2015-01-10 13:09
To że są wszędzie nie oznacza że nie mam wyboru i nie mogę wybierać te produkty gdzie ich jest mniej lub nie ma w cale.
napisał/a:
mamamija1
2015-01-10 20:57
Dzień dobry
Niedawno natknełam się na suplementy amerykańskiej firmy Solgar. Ponieważ jestem chora na Hashimoto i wiem, że warunkiem postawowym jest przejscie na dietę bezglutenową, oni zas uwzgledniają potrzeby wegatarian etc Bardzo chcialabym poznac twoja opinię. Pozdrawiam
Niedawno natknełam się na suplementy amerykańskiej firmy Solgar. Ponieważ jestem chora na Hashimoto i wiem, że warunkiem postawowym jest przejscie na dietę bezglutenową, oni zas uwzgledniają potrzeby wegatarian etc Bardzo chcialabym poznac twoja opinię. Pozdrawiam
napisał/a:
Rozbrykany Tygrysek
2015-01-10 21:36
Olej rzepakowy NIE NADAJE się do smażenia..
Do smazenia używamy TYLKO:
*Olej kokosowy
*masło klarowane
*smalec
*łój wołowy
*ewentualnie oliwa z oliwek ale tylko do krótkiego smażenia
Dlaczego? Olej koko ma praktycznie same tłuszcze nasycone a więc wszystkie wiązania atomów węgla są wysycone wodorem, dzięki temu łańcuchy są stabilne a tłuszcze się nie utleniają - dzięki czemu nie zachodzi reakcja oksydacji i produkcja wolnych rodników które powodują stany zapalne
Masło klarowane i smalec oraz łój wołowy mają w przewadze tłuszcz nasycony ale ze sporą domieszką tłuszczy jednonienasyconych, które jednakże i tak są znacznie stabilniejsze niż wielonienasycone. Nasze ciało składa się głównie z nasyconych i jednonionienasyconych kw. tłuszcz.
Oliwa z oliwek ma mało tłuszczy nasyconych i duzo jednonienasyconych - dlatego tylko do krótkiego smażenia.
Olej rzepakowy to syf:mnóstwo niestabilnych kwasów nienasyconych: utlenia się, ma dużo prozapalnych omega 6, i jest mega niestabilny pod wpływem temperatury, światła, tlenu. Pod wpływem smażenia na nim powstają tłuszcze trans - największe złooo.
Myślę że sprawa jest jasna, temat był już poruszany wielokrotnie.
napisał/a:
ania551
2015-01-10 23:32
tłuszcz kokosowy ma dość niski punkt dymienia więc z tym smazeniem bym uważała. Co do rzepakowego zdania dietetyków są podzielone. Oczywiście nie mówię tu o zanieczyszczeniach chemicznych bo to oczywiste.