Omega

napisał/a: fancy - 2013-05-07 18:28
1. Czy omega 3 z pestek dyni to dobra omega ?
2. Ile maksymalnie gramów omegi można dziennie spożyć , można ją przedawkować , są jakieś objawy ?
3. Czy z omegi rybnej znacie bardziej ekonomiczny produkt niż nutropharma 65 % >?
djfafa
napisał/a: djfafa 2013-05-07 19:18
1. Jest tam przewaga Omega 6 dlatego dynia nie nadaje się do uzupełniania Omega 3.
2. Nie ma takich wytycznych. Wszystko zależy od stosunku O-3 do O-6 w Twojej diecie. Max powinno być 1:4 a przeważnie jest nawet 1:30.
Jeżeli pytasz o bezpieczeństwo to oficjalne Unijne zalecenia mówią o 5 gramach EPA i DHA łącznie (czyli ok. 9 kapsułkach popularnej 65% Omegi 3 firmy Olimp) w stałej suplementacji (czyli przez cały rok).

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2815.pdf

W bazach badań naukowych nie trudno znaleźć badania mówiące o bezpieczeństwie ok. 15 gram EPA + DHA branej przez okres 3 czy 6 miesięcy. Osobiście łykam codziennie od 2 do nawet 15-20 gram O-3 dziennie od mniej więcej 10 lat.
3. Ekonomiczne jest to co jest w promocji na Allegro :))))
napisał/a: Bartosz Kulczyński 2013-06-04 01:17
a jeszcze ekonomiczniej - kupić zwykłą, morską rybkę ;)
napisał/a: ruruszka 2013-07-07 07:26
Bartosz napisal(a):a jeszcze ekonomiczniej - kupić zwykłą, morską rybkę ;)


Przychylam się do tego zdania. A jeszcze taniej ;) - olej rzepakowy. 2 Łyżki pokrywają dzienne zapotrzebowanie.
A co do przedawkowania - w formie naturalnej (w pokarmie) przedawkowanie nie jest możliwe, ale łykając suplementy przedawkować jest łatwo, a lista skutków ubocznych - długa.
djfafa
napisał/a: djfafa 2013-07-07 07:35
No to jak łatwo przedawkować suplementy Omega 3? i Podaj ta listę skutków ubocznych.