Odbijanie się i burczenie w brzuchu
napisał/a:
annnna2
2013-07-22 20:05
Witam.Zmagam się z tym problemem już jakiś czas, a pani gastrolog nie potrafi mi pomóc *(
Mianowicie gromadzi mi się na wysokości klatki piersiowej powietrze,które sama muszę odbić-nie jest to typowe beknięcie. Męczy mnie to niezależnie od posiłku, cały czas. Średnio co 15 minut muszę sobie odbić co jest wiadomo krępujące. W dodatku męczą mnie wzdęcia, a mój brzuch wydaje dziwne odgłosy, gdy nie jestem głodna. Kiedy przełykam ślinę czuję jak przełykam również powietrze, zawsze kiedy ją przełkę w brzuchu mi zaburcza. Nie mam bólów brzucha ani zgagi. Test na pasożyty i helikobakter też nic nie wykazał. Jestem na zbilansowanej diecie, nie piję gazowanego.Co mi może być?Dodam,że problem pojawił się po jakieś pół roku bycia na diecie.
Mianowicie gromadzi mi się na wysokości klatki piersiowej powietrze,które sama muszę odbić-nie jest to typowe beknięcie. Męczy mnie to niezależnie od posiłku, cały czas. Średnio co 15 minut muszę sobie odbić co jest wiadomo krępujące. W dodatku męczą mnie wzdęcia, a mój brzuch wydaje dziwne odgłosy, gdy nie jestem głodna. Kiedy przełykam ślinę czuję jak przełykam również powietrze, zawsze kiedy ją przełkę w brzuchu mi zaburcza. Nie mam bólów brzucha ani zgagi. Test na pasożyty i helikobakter też nic nie wykazał. Jestem na zbilansowanej diecie, nie piję gazowanego.Co mi może być?Dodam,że problem pojawił się po jakieś pół roku bycia na diecie.
napisał/a:
esflores
2013-07-24 19:05
Nie piszesz jaka dieta, pewnie to jej rezultat. Trzeba się przebadać, tymczasem popróbuj domowych sposobów na wzdęcia;
- pomagamy wątrobie; cynarex z karczocha, sylimarol z ostropestu plamistego, raphacholin z rzodkwi, działają żółciopędnie i jednocześnie przeciw fermentacyjnie,
- spożywamy mniej a częściej, uwaga na potrawy prowokujące wiatry; cebula, fasola, kapusta, uwaga na mleko i nabiał (brak tolerancji laktozy)- przeżuwamy dokładnie i nie popijamy w trakcie jedzenia,
- wykluczamy napoje gazowane, słodziki, i fruktozę (niestety owoce i przetwory należy ograniczyć),
- do jedzenia dodajemy nieco więcej przypraw; majeranek, koper, imbir, tymianek,
- herbaty po jedzeniu; imbirowa, mięta pieprzowa, koper włoski, kminek zwyczajny, biedrzeniec anyżu, seler zwyczajny, rumianek, kardamon
- dbamy o mikroflorę jelit, pijąc jogurty, uzupełniając pre, pro biotyki, Colon C,
- spacery, sporty, pływanie, trochę ruchu,
- luźne ubrania, nie uciskać się w pasie,
- zrezygnuj z piwa, musujących win,
- w czasie jedzenia nie mów, nie jedz bardzo gorących potraw,
- rzuć palenie,
- pomagamy wątrobie; cynarex z karczocha, sylimarol z ostropestu plamistego, raphacholin z rzodkwi, działają żółciopędnie i jednocześnie przeciw fermentacyjnie,
- spożywamy mniej a częściej, uwaga na potrawy prowokujące wiatry; cebula, fasola, kapusta, uwaga na mleko i nabiał (brak tolerancji laktozy)- przeżuwamy dokładnie i nie popijamy w trakcie jedzenia,
- wykluczamy napoje gazowane, słodziki, i fruktozę (niestety owoce i przetwory należy ograniczyć),
- do jedzenia dodajemy nieco więcej przypraw; majeranek, koper, imbir, tymianek,
- herbaty po jedzeniu; imbirowa, mięta pieprzowa, koper włoski, kminek zwyczajny, biedrzeniec anyżu, seler zwyczajny, rumianek, kardamon
- dbamy o mikroflorę jelit, pijąc jogurty, uzupełniając pre, pro biotyki, Colon C,
- spacery, sporty, pływanie, trochę ruchu,
- luźne ubrania, nie uciskać się w pasie,
- zrezygnuj z piwa, musujących win,
- w czasie jedzenia nie mów, nie jedz bardzo gorących potraw,
- rzuć palenie,