obrzęk nosa po jedzeniu

napisał/a: rab911 2017-04-12 16:31
Mam pewną przypadłość może wiecie co to może być. Do rzeczy. Po zjedzeniu produktów bogatych w histamine np. sery, pomidory,cytrusy, wędzone ryby itp. dużo jest tych produktów mam obrzęk nosa, spływającą wydzieline po gardle, łzawienie oczu, ogólne złe samopoczucie, brak energii. Gdy odstawiam te produkty widzę zdecydowaną poprawę. Zrobiłem badanie Aktywność diaminooksydazy (DAO) tam jest przedział 10,7 – 34,6 IU/ml, a mi wyszło 12 czyli dolna granica ale w normie. Czy to może być ta nietolerancja mimo wszystko a może coś innego. Pozdrawiam
krzysiek889
napisał/a: krzysiek889 2017-04-17 09:40
Witam

Należałoby wykluczyć jeszcze problem z tolerancją laktozy, kazeiny, glutenu.
Jeśli występuje problem z tolerancją danego produktu należy wprowadzić dietę eliminacyjną i zapisywać przez okres 1-2 miesiące samopoczucie, objawy po każdym posiłku.
Ser możemy zastąpić poprzez zrobienie pasty ze słonecznika, hummus(pasta z ciecierzycy).
Jeśli chodzi o pomidory, cytrysy - aktualnie coraz więcej używa się pestycydów oraz wprowadza żywność genetycznie zmodyfikowaną, czego efektem nasz organizm produkuje przeciwciała atakując własny układ odpornościowy.
Pomidory często powodują nietolerancję jak i ogórki. Co do cytrusów, znajoma miała bardzo duży problem z ich tolerancją, organizm wydzielał tyle histaminy, że następował obrzęk w okolicy układu oddechowego. Wyeliminowaliśmy te produkty a w razie spożycia nieświadomego np. w restauracji czy też sosy - pod ręką zawsze jest lek przeciwhistaminowy np. Allegra.

Sprawa Ryb - Jeśli dobrze poszukasz w sieci, dowiesz się dużo o współczesnej hodowli ryb gdzie przewagą są antybiotyki oraz duże skażenie metalami ciężkimi.
Sam mam problem z trawieniem ryb oraz reakcjami alergicznymi poprzez różne zmiany skórne.
Staram się wybierać ryby z pewnego pochodzenia, czyli własnej hodowli - lecz nie każdy ma taki dostęp.
Najlepiej toleruję Pstrąga tęczowego a najgorzej - łososia który jest drogą rybą lecz jego spożycie powoduje w.w. objawy jak i problemy gastrologiczne.

Rozwiązaniem jest nauka słuchania swojego organizmu.
Możesz również zrobić od razu badania na tarczyce aby upewnić się że nie masz Hashimoto.
Wykonujemy badania takie jak:
- TSH
-FT3, FT4
-Przeciwciała AntyTG, AntyTPO
Przy Hashimoto często są nietolerancje pokarmowe.



Pozdrawiam