Niekończący problem z pleśniawkami
napisał/a:
Mistyk
2015-11-28 01:15
W imieniu mojej siostry, proszę o odpowiedź. Moja siostra ma 33 lata i od dłuższego czasu nie może zwalczyć pleśniawek, lekarze u których była nie radzą sobie z tą sytuacją. Może, ktoś miał podobny problem i wie, jak można pomóc ?
"WITAM OD PÓŁ ROKU BORYKAM SIĘ Z PLEŚNIAWKAMI W GARDLE I NA NAGŁOŚNI.W WYMAZIE NIC SIĘ NIE CHCE WYCHODOWAĆ.FLUCONAZOL NAMNIE NIE DZIAŁA.TRIOXIAL BRAŁAM 28 DNI I TEŻ NIE WIADOMO CZY DZIAŁA BO NA NAGŁOSNI ZESZŁA ZOSTAŁ TYLKO CZERWONY ŚLAD ALE W GARDLE I TAK WYCHODZIŁY .PO TRIOXIALU ZACZEŁA BOLEĆ MNIE TRZUSTKA. PLEŚNIAWKI NA NAGŁOŚNI SIĘ ODNOWIŁY. CZY MOŻNA DOSTAWAĆ LEKARSTWA PRZECIWGRZYBICZE W ZASTRZYKU DOŻYLNIM I CZY W TEDY OMIJAM TRZUSTKE I WĄTROBĘ LECZĄC SIĘ W DOMU?"
"WITAM OD PÓŁ ROKU BORYKAM SIĘ Z PLEŚNIAWKAMI W GARDLE I NA NAGŁOŚNI.W WYMAZIE NIC SIĘ NIE CHCE WYCHODOWAĆ.FLUCONAZOL NAMNIE NIE DZIAŁA.TRIOXIAL BRAŁAM 28 DNI I TEŻ NIE WIADOMO CZY DZIAŁA BO NA NAGŁOSNI ZESZŁA ZOSTAŁ TYLKO CZERWONY ŚLAD ALE W GARDLE I TAK WYCHODZIŁY .PO TRIOXIALU ZACZEŁA BOLEĆ MNIE TRZUSTKA. PLEŚNIAWKI NA NAGŁOŚNI SIĘ ODNOWIŁY. CZY MOŻNA DOSTAWAĆ LEKARSTWA PRZECIWGRZYBICZE W ZASTRZYKU DOŻYLNIM I CZY W TEDY OMIJAM TRZUSTKE I WĄTROBĘ LECZĄC SIĘ W DOMU?"
napisał/a:
kasia971
2015-11-28 09:44
Ścisła dieta przeciwgrzybiczna np.
http://www.vegamedica.pl/diety/dieta-przeciwgrzybicza
PRODUKTY ZABRONIONE
CUKIER we wszystkich postaciach; miód, dżem, produkty dla diabetyków, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie itp.
PRODUKTY Z BIAŁEJ MĄKI białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku.
DROŻDŻE i wszelkie produkty zawierające drożdże
BIAŁY RYŻ
ALKOHOL słodkie wina, piwo.
SŁODKIE OWOCE banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty.
SERY PLEŚNIOWE I ŻÓŁTE, MAJONEZ, KETCHUP, PRODUKTY FERMENTOWANE
(m. in. sos sojowy)
SOKI W KARTONACH I BUTELKACH, PRZYPRAWY WIELOSKŁADNIKOWE (np. VEGETA)
WSZYSTKIE DANIA GOTOWE PRZYRZĄDZANE METODAMI PRZEMYSŁOWYMI,
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE WYSOKOPRZETWORZONE, KONSERWY
PRODUKTY DOZWOLONE
ZIEMNIAKI
KASZE, PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA (oprócz kasz pszennych)
RYŻ CIEMNY NIEŁUSKANY
PIECZYWO żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe
RYBY, MIĘSO (z wyjątkiem wieprzowiny) – wędliny drobiowe lub wołowe, najlepiej pieczone w domu.
JAJKA – jeśli nie są alergenem
WARZYWA – dobrze żuć
KWAŚNE OWOCE – jabłka, grapefruity, kiwi
OLIWA Z OLIWEK tłoczona na zimno
ZIARNA dyni, słonecznika, siemię lniane
NAPOJE – woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, lub czarna słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców.
PRODUKTY MLECZNE – najlepiej jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii – dopuszcza się dopiero w drugiej fazie diety i tylko wtedy, gdy nie są alergenami.
Preferować raczej produkty z mleka koziego, owczego niż z krowiego. Unikać mleka pasteryzowanego.
Plus proszek zasadowy z inuliną np. DOLOMICO, świeży czosnek, cebula, dobry probiotyk. Potrawy przygotowywać w domu, wszelkie jedzenie przetworzone i śmieciowe, fastfoody - wykluczone.
http://www.vegamedica.pl/diety/dieta-przeciwgrzybicza
PRODUKTY ZABRONIONE
CUKIER we wszystkich postaciach; miód, dżem, produkty dla diabetyków, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie itp.
PRODUKTY Z BIAŁEJ MĄKI białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku.
DROŻDŻE i wszelkie produkty zawierające drożdże
BIAŁY RYŻ
ALKOHOL słodkie wina, piwo.
SŁODKIE OWOCE banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty.
SERY PLEŚNIOWE I ŻÓŁTE, MAJONEZ, KETCHUP, PRODUKTY FERMENTOWANE
(m. in. sos sojowy)
SOKI W KARTONACH I BUTELKACH, PRZYPRAWY WIELOSKŁADNIKOWE (np. VEGETA)
WSZYSTKIE DANIA GOTOWE PRZYRZĄDZANE METODAMI PRZEMYSŁOWYMI,
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE WYSOKOPRZETWORZONE, KONSERWY
PRODUKTY DOZWOLONE
ZIEMNIAKI
KASZE, PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA (oprócz kasz pszennych)
RYŻ CIEMNY NIEŁUSKANY
PIECZYWO żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe
RYBY, MIĘSO (z wyjątkiem wieprzowiny) – wędliny drobiowe lub wołowe, najlepiej pieczone w domu.
JAJKA – jeśli nie są alergenem
WARZYWA – dobrze żuć
KWAŚNE OWOCE – jabłka, grapefruity, kiwi
OLIWA Z OLIWEK tłoczona na zimno
ZIARNA dyni, słonecznika, siemię lniane
NAPOJE – woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, lub czarna słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców.
PRODUKTY MLECZNE – najlepiej jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii – dopuszcza się dopiero w drugiej fazie diety i tylko wtedy, gdy nie są alergenami.
Preferować raczej produkty z mleka koziego, owczego niż z krowiego. Unikać mleka pasteryzowanego.
Plus proszek zasadowy z inuliną np. DOLOMICO, świeży czosnek, cebula, dobry probiotyk. Potrawy przygotowywać w domu, wszelkie jedzenie przetworzone i śmieciowe, fastfoody - wykluczone.