niedokrwistość

napisał/a: le_loulou 2010-01-28 22:24
mam 18 lat, niedawno dowiedziałam się że mam niedokrwistość. Lekarz stwierdził że mam jeść produkty bogate w żelazo, przede wszystkim pochodzenia zwierzęcego czyli wątrobę itp.
Problem polega na tym że nie jem czerwonego mięsa, czy mogę to czymś zastąpić, produktami pochodzenia roślinnego?
Poza tym planowałam oddać krew, ale czy w takim wypadku mogę to zrobić?
Chyba nie jest to poważna choroba skoro nie zlecono mi żadnego leczenia...
napisał/a: dimedicus 2010-01-28 22:54
Najwięcej żelaza zawiera: sól z Wieliczki, , suszone morele, orzechy, nasiona dyni, słonecznika, rodzynki, razowy chleb.
dla przykładu co ma ile czego:
Śliwki suszone – 3,9 mg
Rodzynki – 3,3 mg
Daktyle suszone – 2,1 mg
Jeżyny, maliny, porzeczki – 0,9 mg
Winogrona, brzoskwinie – 0,8 mg
Banany – 0,6 mg
Jabłka , gruszki – 0,3 mg
Wiśnie , grejpfruty – 0, 2 mg
Czekolada – 20 mg
można też szpinak ale jest trudniej przyswajalny.Należy pamiętać ,że witamina C zwiększa przyswajalność żelaza.
napisał/a: plb1985 2010-01-29 20:14
jeśli masz niedokrwistość to wstrzymaj się z oddawaniem krwi, bo i tak zostaniesz odrzucona...
spróbuj uzupełnić niedobory żelaza produktami wyżej wymienionymi, ew. jeśli chcesz możesz wspomóc się jakimś preparatem typu ascofer...
napisał/a: le_loulou 2010-01-30 17:29
dziękuję za informacje;)