mąka orkiszowa biała
napisał/a:
deepcry
2008-11-20 22:33
Czy taka mąka jest przetwarzana chemicznie? Czy jest oczyszczana?
Czytałem, że zwykła biała mąka to zabójca organizmu, dlatego chcę się przerzucić na orkiszową.
Czytałem, że zwykła biała mąka to zabójca organizmu, dlatego chcę się przerzucić na orkiszową.
napisał/a:
dimedicus
2008-11-20 23:02
Mąka orkiszowa jest uprawiana w gospodarstwach ekologicznych i zawiera bardzo dużo związków korzystnych dla organizmu,dużo zdrowszych jak w mące białej.I tak ,korzystnie wpływa na serce i układu krążenia,ma dużo witamin i minerałów jak np krzem czy cynk.Jest dużo więcej zalet,ale sądzę że to Ci wystarczy.Pozdrawiam
napisał/a:
IlonR
2015-05-14 21:39
I to bardzo dobry wybor. Mąka orkiszowa może stać się doskonałym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnej mąki pszennej. Jedyny minus....to cena, jest trochę droższa, ale tu przecież chodzi o nasze zdrowie. Orkisz uprawia się go bez użycia nawozów,a co najważniejsze prawdziwy orkisz nie uległ wogóle modyfikacjom genetycznym, czego nie można powiedzieć o naszej pszenicy. Orkisz ma troszkę inny smak.... delikatnie orzechowy. Moja rodzinka uwielbia świeżutki, orkiszowy chlebek z masełkiem:) Pozdrawiam serdecznie smakoszy orkiszu:) i nie tylko