mąka orkiszowa biała

napisał/a: deepcry 2008-11-20 22:33
Czy taka mąka jest przetwarzana chemicznie? Czy jest oczyszczana?
Czytałem, że zwykła biała mąka to zabójca organizmu, dlatego chcę się przerzucić na orkiszową.
napisał/a: dimedicus 2008-11-20 23:02
Mąka orkiszowa jest uprawiana w gospodarstwach ekologicznych i zawiera bardzo dużo związków korzystnych dla organizmu,dużo zdrowszych jak w mące białej.I tak ,korzystnie wpływa na serce i układu krążenia,ma dużo witamin i minerałów jak np krzem czy cynk.Jest dużo więcej zalet,ale sądzę że to Ci wystarczy.Pozdrawiam
napisał/a: IlonR 2015-05-14 21:39
I to bardzo dobry wybor. Mąka orkiszowa może stać się doskonałym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnej mąki pszennej. Jedyny minus....to cena, jest trochę droższa, ale tu przecież chodzi o nasze zdrowie. Orkisz uprawia się go bez użycia nawozów,a co najważniejsze prawdziwy orkisz nie uległ wogóle modyfikacjom genetycznym, czego nie można powiedzieć o naszej pszenicy. Orkisz ma troszkę inny smak.... delikatnie orzechowy. Moja rodzinka uwielbia świeżutki, orkiszowy chlebek z masełkiem:) Pozdrawiam serdecznie smakoszy orkiszu:) i nie tylko