Łączenie białek i węglowodanów

napisał/a: sphinx 2014-08-29 13:04
Słuchajcie, jak to jest z łączeniem białek i węglowodanów w jednym posiłku - niektórzy dietetycy przestrzegają przed tym, inni zachęcają.

Opinie:
napisal(a):
"Nie łącz węglowodanów wysokoskrobiowych /chleb, ziemniaki, kasze, ryż, makaron/ z białkiem /mięso, sery, fasola, jajka/. To połączenie powoduje fermentację i zakwaszenie." (Jacek Kucharski)

napisal(a):
"Mechanizmy trawienia białek i węglowodanów diametralnie się różnią i spożywanie produktów z obu tych grup w jednym posiłku, to stawianie naszego układu trawiennego przed zadaniem nie do wykonania. Dzieje się tak dlatego, że proces trawienia węglowodanów zachodzi w środowisku zasadowym, a białek w kwaśnym. W rezultacie nasz układ pokarmowy jest przeciążony, co skutkuje zgagą, wzdęciami, problemami trawiennymi i zmęczeniem." (wegemaluch.pl)

Kontra:

napisal(a):
"Nasz organizm jest przygotowany do jednoczesnego spożywania węglowodanów z białkami i ich jednoczesnego trawienia. Sama budowa przewodu pokarmowego również wskazuje na fakt, iż organizm człowieka przez setki tysięcy lat ewoluował w sposób umożliwiający jednoczesne trawienie węglowodanów obok białek. (...) Ponadto pamiętajmy, że jest wiele produktów będących źródłem zarówno białka, jak i węglowodanów np. kasze, ryż, makaron, pieczywo, jogurty, które potencjalnie są zaliczane do innych grup. W przypadku diety rozdzielnej istnieje kilka bezpodstawnych założeń, które nie sprawdzają się u osób stosujących prawidłowe zasady żywienia" (dr Jakub Czaja)

Znacie jakieś wiarygodne opracowania/badania na ten temat? Oczywiście jestem świadom istnienia takich opracowań, lecz one diametralnie różnią się wnioskami...
Jeśli mamy rozdzielać ww substancje, jak powinien wyglądać właściwy posiłek potreningowy (następny po węglowodanach prostych spożytych bezpośrednio po ćwiczeniu)?