Imbir chroni przed szkodliwym działaniem glutaminianu sodu

djfafa
napisał/a: djfafa 2013-11-22 09:25
http://faktydlazdrowia.pl/imbir-chroni-przed-szkodliwym-dzialaniem-msg-glutaminian-sodu-i-odwraca-jego-skutki/
napisał/a: Iguana5 2013-11-22 23:53
Najprościej będzie jak zaczną dodawać imbir od razu do produktów zawierających glutaminian sodu ;)
napisał/a: Leerkoo 2014-01-05 20:29
Nawet nie wiedziałam, że pod takimi niewinnymi nazwami czai się to g... "ekstrakt z drożdży, hydrolizowane białko roślinne, białko serwatkowe, autolizowane drożdże, czy pokarm drożdżowy". Zawsze patrzę zanim kupię co wcisnęli do środka... A to określenia nazwy zamienne dla glutaminianu sodu brzmią tak naturalnie :/
Imbiru używałam zazwyczaj jako herbaty rozgrzewającej... ale widzę że trzeba zwiększyć spożycie imbiru. Dzięki za link do artykułu ;)
djfafa
napisał/a: djfafa 2014-01-06 08:12
Wiele osób lubi kawę z imbirem i cynamonem. Ja niestety nie lubię a szkoda bo to super zdrowy produkt się robi w takim połączeniu.
napisał/a: Andzrej 2014-01-06 10:09
Czesi robią likier ziołowy 38%, w smaku cynamonowo imbirowy nazywa się Becherovka, obniża cukier.
napisał/a: Leerkoo 2014-01-06 19:18
Likier powiadasz... Ja lubić likier... :P
jakby moja Babcia cukrzyczka żyła i by to usłyszała to by była chyba najszczęśliwszym człowiekiem. Jak ma ktoś sprawdzony przepis na taki likier to chętnie poproszę :)
Kawa z cynamonem, herbata z imbirem - ok. Ale i to i to w jednej wersji to już chyba za wiele na moje kubki smakowe :)
napisał/a: Andzrej 2014-01-06 21:16
http://pl.wikipedia.org/wiki/Becherovka
Becherovkę kupuję w Czechach ok. 150 koron/0,5 litra.