Drobnoustroje - warunki rozwoju
napisał/a:
madlen12
2012-06-05 22:00
Witam, chcialabym się dowiedzieć jakie są warunki sprzyjające rozwojowi drobnoustrojow chorobotwórczych, chciaam znaleźć coś w internecie ale jakoś nie widzę.
Prosze o pomoc :)
Prosze o pomoc :)
napisał/a:
djfafa
2012-06-06 06:26
Ale do czego Ci to potrzebne?
napisał/a:
madlen12
2012-06-06 12:14
Do pracy do szkoły - Podstawy żywienia człowieka
napisał/a:
djfafa
2012-06-06 12:24
:))))
napisał/a:
Peter
2012-07-18 10:36
W żywności mają znaczenie:
- środowisko tj. aktywność wodna, warunki tlenowe lub beztlenowe, kwasowość środowiska, zasolenie środowiska, temperatura
środowiska, dodatek substancji utrwalających np. azotyn potasu
- zawartość cukrów prostych, białek stanowiących pożywkę dla bakterii
- obecność konkurencyjnej flory np. proces kiszenia
- dodatki konserwantów
- naturalne inhibitory rozwoju bakterii np. proces zakwaszenia mięsa, lizozym w mleku
Rzucam Ci tylko hasła, które musisz sobie zgłębić przy pomocy netu. Na rozwijanie tych elementów nie mam czasu, bo byłby to elaborat :)
- środowisko tj. aktywność wodna, warunki tlenowe lub beztlenowe, kwasowość środowiska, zasolenie środowiska, temperatura
środowiska, dodatek substancji utrwalających np. azotyn potasu
- zawartość cukrów prostych, białek stanowiących pożywkę dla bakterii
- obecność konkurencyjnej flory np. proces kiszenia
- dodatki konserwantów
- naturalne inhibitory rozwoju bakterii np. proces zakwaszenia mięsa, lizozym w mleku
Rzucam Ci tylko hasła, które musisz sobie zgłębić przy pomocy netu. Na rozwijanie tych elementów nie mam czasu, bo byłby to elaborat :)