Dieta u chorego na miażdżycę

napisał/a: michal0327 2014-10-06 15:08
Witam serdecznie,

U mojego taty wykryto miażdżycę. Jest osobą w średnim wieku (54 lata), wcześniej nie skarżył się na żadne dolegliwości, nagle zaczęły się problemy z chodzeniem - stwierdzono u niego niedokrwienie kończyn dolnych z powodu krytycznego przewężenia w tętnicy prawej nogi. Na razie leczą go farmakologicznie, ale zapomniał dopytać się lekarza o dietę, a następna wizyta dopiero w końcu października. Dlatego spisałem dokładnie wszystko co jadł i pił do tej pory (poniżej) i prosiłbym o skomentowanie przez osoby zaznajomione z tym jaką dietę stosuje się w takich przypadkach. Co wyrzucić z diety, a co dołożyć aby wspomóc leczenie. Z góry dziękuję za pomoc.

Produkty mleczne:
- twarog chudy / poltlusty
- kefir naturalny

Warzywa i owoce:
- ziemniaki (gotowe, solone)
- ogorki w zalewie octowej / kiszone
- sama zalewa octowa z ogorkowe - do picia
- buraczki w sloiku
- czosnek surowy
- kapusta kiszona ze sloika w duzych ilosciach zamiennie z czerwoną kapustą z jablkiem ze sloika (okolo 1 sloik na tydzien)
- chrzan ze sloiczka
- cwikla (buraczki z chrzanem)
- pomidor (3-4 sztuki / tydzien)
- dzem truskawkowy niskoslodzony
- winogrona
- cytryny

Mieso, tluszcze, ryby:
- kielbasa (1 kg na tydzien)
- smalec w nieduzych ilosciach - do smazenia na nim kielbasy
- makrela wedzona - jedzona na surowo
- sardynki / szproty - jedzone na surowo
- pierogi z miesiem (bez omasty)
- pyzy z miesem (bez omasty)

Przyprawy, uzywki, inne:
- czekolada (spozycie: 1 tabliczka na 2 tygodnie)
- kawa (2 mocne kawy sypane dziennie) z cukrem
- herbata czarna z cukrem (niewielka ilosc cukru)
- sol (duze ilosci)
- pieprz (duze ilosci)
- musztarda (zwykla/rosyjska pikantna/francuska)
- chleb (jasne pieczywo)