czy kawa to takie wielkie zło?

napisał/a: sonia1991r 2012-01-06 18:16
Jestem fanką McKeith Gillian i jej książek prawie tak samo jak kawy...rozpuszczalnej.
Niestety ów pani każe unikać kawy, kofeiny itp. jak ognia, bo zakwaszają organizm, uniemożliwiają wchłanianie witamin itp.
Czy rzeczywiście kawa to takie zło? Odkąd pije herbaty ziołowe (od ponad 2 miesięcy) ani razu nie wypiłam filiżanki kawy, czy czarnej herbaty, a jakoś strasznej różnicy nie widzę... Jedyne co, to nie martwię się że kawa wpływa na przyswajanie witamin, które biorę.
Warto, czy nie warto "katować się" niespożywaniem kawy?
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-01-06 18:32
Wg najnowszej wiedzy kawa to wręcz napój prozdrowotny, na pewno nie powoduje nadciśnienia co dawniej sugerowano a chroni przed wieloma chorobami począwszy od chorób nerek po cukrzycę.
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-01-06 18:40
Najnowsza metaanaliza nie potwierdziła związku między długoterminowym spożyciem kawy a zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.

However, current evidence does not support an association between longer-term coffee consumption and increased BP or between habitual coffee consumption and an increased risk of CVD in hypertensive subjects.

http://www.ajcn.org/content/94/4/1113.abstract
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-01-06 18:49
Wśród kobiet w wieku 48-83 nie znaleziono związku między spożyciem kawy i częstością występowania niewydolności serca.

Źródło: http://circheartfailure.ahajournals.org/content/4/4/414.abstract
napisał/a: sonia1991r 2012-01-06 19:59
Czyli nie słuchać Gillian i pić kawę?

Organizm jednak zakwasza, tak?
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-01-06 21:14
Wiesz, każdy w coś wierzy, przestrzega jakiś zasad i dotyczy to i zdrowia i dietetyki. Jeden nie je mięsa, inny unika węglowodanów, inni są na diecie tłuszczowej, białkowej, nie jedzą tego czy tamtego.
Wybór należy do Ciebie, badania raczej nie potwierdzają szkodliwości kawy pitej w rozsądnych ilościach, oczywiście to nie woda i wpływ ma, czy zakwasza? Tak samo jak białko, żywność wysoce przetworzona, cukier i wiele innych rzeczy. Mając jednak zbilansowaną dietę raczej nie grozi nam zakwaszenie.
Wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam
napisał/a: Maja_S1 2012-01-08 16:30
Kawa tak samo szkodzi jak wszystko inne, więc nie ma co się przejmować i jeść wszystko z głową
napisał/a: Peter 2012-01-16 11:39
Kofeina (alkaloid będący składnikiem kawy) ma znaczące działanie ograniczające cellulit. Panie powinny być zadowolone :)
Kawa ma też wiele innych zalet, ale rozpisywał się nie będę.
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-01-29 19:04
Kawa zwiększa ochronę przed chorobą Alzheimera:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/06/110621093301.htm
napisał/a: millo1 2012-01-30 21:07
kawa to moja miłość
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-01-31 06:31
Wszystkie badania nad kawą są oczywiście na samej kawie więc pozytywne właściwości dotyczą tego naparu a nie mixów z cukrem czy mlekiem.
Oczywiście panuje wiele mitów takich jak to że kawa jak szkodliwe ale z mlekiem juz nie, albo to że mleko "zabija" kofeinę.
napisał/a: anetta92 2012-01-31 18:43
Tutaj mozna dowiedzieć sie fajnych rzeczy o kawie:
http://tvnplayer.pl/programy-online/wiem%2C-co-jem-odcinki,122/odcinek-10,kawa,S01E10,2075.html

Moge zasmiecac forum takimi linkami?? :)