Choroba wrzodowa-Diagnostyka,Leczenie,Profilaktyka

krzysiek889
napisał/a: krzysiek889 2012-07-02 21:11
Witam wszystkich, przedstawiam zainteresowanym, mój krótki artykuł na temat Choroby wrzodowej.
W artykule zawarłem krótki opis choroby, diagnostyka oraz profilaktyka.

Choroba wrzodowa charakteryzuje się ubytkami błony śluzowej w miejscach narażonych na działanie kwasu solnego oraz pepsyn tj: dwunastnicy oraz żołądka.

Czynnikami agresywnymi w chorobie wrzodowej są m.in.:
Kwas solny – za wydzielanie kwasu solnego, odpowiedzialna jest pompa protonowa poprzez wymianę jonu wodorowego na jon potasowy.
Gastryna – stymulator wydzielania kwasu solnego – wydzielają ją komórki typu G znajdujące się w gruczołach odźwiernikowych.
Histamina – mediator, neuroprzekaźnik procesów zapalnych

Czynniki wywołujące chorobę wrzodową
Do czynników wywołujących chorobę wrzodową, zalicza się:
- Picie mocnej kawy, herbaty
- Spożywanie alkoholu
- Palenie papierosów – dym tytoniowo wpływa negatywnie na gojenie się ran
- Zakażenie helicobacter pyroli
- Czynniki genetyczne


Diagnoza choroby wrzodowej
Chorobę wrzodową, można rozpoznać na kilka sposobów:
Endoskopia – wprowadzenie endoskopu do części dwunastnicy oraz wykonanie testu urazowego na obecność helicobacter pyroli lub pobranie wycinków do badania histopatologicznego.
Wlew kontrastowy – badanie radiologiczne

Badanie morfologiczne – na krew utajoną w kale

Badanie biochemiczne – zwiększone wydzielanie żołądkowe we fazach podstawowego wydzielania kwasu solnego oraz po podaniu gastryny – maksymalnego wydzielania kwasu solnego
Test barwnikowy z endoskopii

Objawy choroby wrzodowej
Choroba wrzodowa objawia się bólem w nadbrzuszu – występującym szczególnie rano po przebudzeniu, ból ustępuje po przyjęciu leków hamujących wydzielanie kwasu solnego lub ok. 30-60 minut po zjedzeniu posiłku.

Krwawienie wrzodu
Przy chorobie wrzodowej może dojść do krwawienia wrzodu czego wynikiem są następujące objawy:
- Wymioty krwią
- Smolisty stolec
- Krew w stolcu( należy wykluczyć hemoroidy)
W wyniku tych dolegliwości, należy szybko zgłosić się do lekarza który podejmie dalsze próby zatrzymania krwawienia.


Leczenie w chorobie wrzodowej
Leczenie choroby wrzodowej polega na przyjmowaniu leków hamujących, neutralizujących wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
Do leków wykorzystywanych przy chorobie wrzodowej, zaliczamy:
- Inhibitory pompy protonowej
- Blokery receptora H2
- Prostaglandyny – w przypadku długotrwałego stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych
- Leki pobudzające regenerację nabłonka
- Leki zwiększające wydzielanie prostaglandyn

Dieta w chorobie wrzodowej:

Należy wykluczyć z diety tłuszcze jak margaryna, smalec, olej rzepakowy i oczywiście potrawy smażone i wędzone - zastąpić je najepiej oliwą z oliwek, masło w ograniczonych ilościach - ważne by nie smażyć na maśle.
Z mięsa wybrać : chudy drób, należy unikać tłustego drobiu jak np. mięso z kaczki, gęsi, wieprzowiny, podrobów, pasztetów
Z ryb wybrać chude ryby jak: dorsz, pstrąg, mintaj, karp - należy wyeliminować z diety, ryby w konserwach jak i w zalewach.
Tłuste sery i topione należy zminimalizować.
Napoje które podrażniają błonę śluzową to m.in. : mocna kawa, kakao, mocna herbata zarówno gorzka jak i słodzona.
Węglowodany - chleb pszenno-żytni lub pieczywo graham, drobne makarony oraz ryż paraboliczny, brązowy, basmati.
Czekolady, wyroby czekoladowe, ciasta, torty, bita śmietana - należy zminimalizować lub stopniowo wyeliminować z pożywienia.
Warzywa jak: sałata, ogórki, kalafior, kapusta, bruksela, fasola szparagowa - Wykluczamy
Owoce jak np. cytrusowe(cytryny, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, pomarańcze) - eliminujemy
Przyprawy jak chilli, curry, czerwona papryka, pieprz - w ograniczonych ilościach - chilli należy całkowicie wykluczyć.
Napoje gazowane - zabronione.
Alkohol nie wskazany - ale to sprawa indywidualna dla każdego chorego jak podchodzi do dbania o swoje zdrowie.
Nikotyna, kawa i inne używki całkowicie wykluczamy.
Dieta powinna zawierać 5 posiłków dziennie mniejszych ilościowo oraz minimum 2,5litra wody dziennie.
Należy obserwować swoje samopoczucie oraz dolegliwości po przyjęciu posiłku - tylko taki sposób pozwoli na ułożenie racjonalnej diety


Dieta jest podobna jak przy chorobie refleksowej przełyku, pod tym linkiem wyszczególniono zalecane produkty : [url_special=http://uklad-pokarmowy.wieszjak.polki.pl/refluks/307896,Dieta-w-refluksie-zoladkowojelitowym.html:cr7b5nrr]http://uklad-pokarmowy.wieszjak.polki.pl/refluks/307896,Dieta-w-refluksie-zoladkowojelitowym.html[/url_special:cr7b5nrr]


Zapraszam również pod link z dużą ilością informacji na temat choroby wrzodowej: [url_special=http://uklad-pokarmowy.wieszjak.polki.pl/choroba-wrzodowa:cr7b5nrr]http://uklad-pokarmowy.wieszjak.polki.pl/choroba-wrzodowa[/url_special:cr7b5nrr]

Jeżeli macie pytania to proszę śmiało pytać, na wszystkie postaram się odpowiedzieć.

Pozdrawiam