Bakterie z ... mojej lodówki

napisał/a: wikam2 2012-11-05 21:50
[url_special=http://diety.wieszjak.polki.pl/zdrowe-zywienie/311619,Bakterie-lodowkowe-dlaczego-sa-grozne.html:6uoov2rr]http://diety.wieszjak.polki.pl/zdrowe-zywienie/311619,Bakterie-lodowkowe-dlaczego-sa-grozne.html[/url_special:6uoov2rr]
napisał/a: ewka35 2012-11-05 22:57
Świetny artykuł.Widziałam już kiedyś program w tv na ten temat.
napisał/a: Peter 2012-11-06 09:02
Artykuł wymaga drobnej poprawki. Norma bezpieczeństwa dla produktów spożywczych w zakresie Listeria monocytogenes wynosi 100 jtk/g. produktu w okresie przydatności do spożycia. Oznacza to, że w jednym gramie produktu może być 100 bakterii i taka ilość nie wywoła zakażenia. Przyjmując średnio, że osoba dorosła może zjeść jednorazowo 10-12 dkg wyrobu mięsnego (w przeliczeniu na gramy 100 - 120 g) oznacza, że wprowadzamy do przewodu pokarmowego ok. 10. 000 - 12.000 bakterii i one nie mają prawa wywołać zakażenia. Tak więc podano błędną ilość bakterii (1.000 szt). Zwykle (praktycznie) do zakażenia trzeba 100.000 bakterii.
Oczywiście, ma to zastosowanie dla produktów spożywczych nie specjalnego przeznaczenia żywieniowego, gdzie norma jest całkowicie inna (np. dla noworodków). I nie należy z tego też względu tą bakterię bagatelizować, bo faktycznie jest niezwykle niebezpieczna dla małych dzieci, kobiet w ciąży, osób z obniżoną odpornością, po transplantacjach itp.
napisał/a: wikam2 2012-11-06 12:49
Sprawdzamy to ;)))
napisał/a: Peter 2012-11-06 13:21
wikam napisal(a):Sprawdzamy to ;)))

Ok.
napisał/a: oleg1988 2012-11-08 13:29
Faktycznie, mój błąd. Źle sformułowałem myśl, wprowadziłem błędną liczbę dopuszczalnych komórek baterii oraz zapomniałem dodać odpowiednią jednostkę :) Dziękuję za uwagę :)
napisał/a: Peter 2012-11-09 15:04
Każdemu może się zdarzyć. Pozdrawiam :)