analiza wyników wymazu

napisał/a: krystek186 2013-07-15 22:33
Witam. Jestem tu nowy i mam prośbę o analizę wyniku wymazu mojej 3 letniej córki, która często choruje na anginę i często pojawiają jej się w buzi afty, zaznaczam,że w ciągu ostatnich trzech miesięcy już 3 razy leżała w szpitalu na anginę, wymaz była robiony w zeszły poniedziałek rano wa wieczorem wylądowała w szpitalu z ostrą anginą- rano lekarz rodzinny widział tylko zapalenie gardła.
Wyhodowane szczepy:
1. Streptococcus &-hemolizujący
2. Neisseria spp.
3. Haemophilus parainfluezae
4. Streptococcus agalactiae
5.Candida albicans
napisał/a: kasia971 2013-07-17 07:24
Radziłabym dopisać jaki wzrost poszczególnych bakterii i grzybów (czy liczny, czy bardzo liczny - na wyniku wymazu powinno być napisane).

Z tego co pamiętam z postów dr Petera, to najpierw celowany antybiotyk wg antybiogramu, potem oczyszczanie organizmu i wzmacniane odporności (zastrzyki: Engystol, Lymphomyosot i Echinacea comp. SN firmy Heel - teraz do dostania tylko
za granicą, można sprowadzić przez niemieckie apteki internetowe, nie potrzeba recepty), a następnie szczepionka (Polivaccinum lub inna). Radziłabym wysłać zapytanie na PW do dr Petera.

A jeśli jest i candida albicans, to zmiana diety na przeciwgrzybiczną (zero cukru i białej mąki).

Podaję podstawową dietę przeciwgrzybiczną, którą stosowałam:

http://www.vegamedica.pl/diety-i-przewodnik-po-alergiach/dieta-przeciwgrzybicza/

PRODUKTY ZABRONIONE

CUKIER we wszyst­kich posta­ciach; miód, dżem, pro­dukty dla dia­be­ty­ków, cze­ko­lada, cukierki, cia­sta, torty, słod­kie pie­czywo, droż­dżowe bułki i cia­sta, soki i napoje gazo­wane z cukrem, budy­nie itp.
PRODUKTY Z BIAŁEJ MĄKI białe pie­czywo, tosty, maka­rony, nale­śniki, nie­które wędliny, pie­rogi, rów­nież chleb z mąki mie­sza­nej, zupy w proszku.
DROŻDŻE i wszel­kie pro­dukty zawie­ra­jące drożdże
BIAŁY RYŻ
ALKOHOL słod­kie wina, piwo.
SŁODKIE OWOCE banany, wino­grona, poma­rań­cze, man­da­rynki, brzo­skwi­nie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty.
SERY PLEŚNIOWE I ŻÓŁTE, MAJONEZ, KETCHUP, PRODUKTY FERMENTOWANE
(m. in. sos sojowy)
SOKI W KARTONACH I BUTELKACH, PRZYPRAWY WIELOSKŁADNIKOWE (np. VEGETA)
WSZYSTKIE DANIA GOTOWE PRZYRZĄDZANE METODAMI PRZEMYSŁOWYMI,
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE WYSOKOPRZETWORZONE, KONSERWY

PRODUKTY DOZWOLONE

ZIEMNIAKI
KASZE, PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA (oprócz kasz pszennych)
RYŻ CIEMNY NIEŁUSKANY
PIECZYWO żytnie, orki­szowe na zakwa­sie, ryżowe
RYBY, MIĘSO (z wyjąt­kiem wie­przo­winy) – wędliny dro­biowe lub wołowe, naj­le­piej pie­czone w domu.
JAJKA – jeśli nie są alergenem
WARZYWA – dobrze żuć
KWAŚNE OWOCE – jabłka, gra­pe­fru­ity, kiwi
OLIWA Z OLIWEK tło­czona na zimno
ZIARNA dyni, sło­necz­nika, sie­mię lniane
NAPOJE – woda (nie­ga­zo­wana), her­bata (naj­le­piej zio­łowa, lub czarna słabo parzona), her­baty owo­cowe jed­no­skład­ni­kowe, soki natu­ralne wyci­skane z warzyw lub kwa­śnych owoców.
PRODUKTY MLECZNE – naj­le­piej jogurt natu­ralny z żywymi kul­tu­rami bak­te­rii – dopusz­cza się dopiero w dru­giej fazie diety i tylko wtedy, gdy nie są aler­ge­nami.

Pre­fe­ro­wać raczej pro­dukty z mleka koziego, owczego niż z kro­wiego. Uni­kać mleka paste­ry­zo­wa­nego.


i linki do poczytania i zastosowania się:) :

http://www.vegamedica.pl/teksty/objawy-przyczyny-i-leczenie-przerostu-drozdzy-w-organizmie/

http://www.pasozyty.info.pl/dieta-przeciwgrzybicza/

Bez diety, to żadne leki nie pomogą w walce z grzybicą i paciorkowcami. Mnie taka dieta bardzo pomogła, więc zachęcam do jej stosowania.

Życzę powodzenia i pozdrawiam.
Kasia