Alat, Aspat,Chorestelol poza normą

napisał/a: basienka12 2012-05-18 12:04
Witam.
Bardzo prosze o porade.
Mam 36 lat.Robiłam badania: chorestelol 234
-HDL 98.5
- LDL 122.1
- Triglicerydy 67
- Aspat 59.9
-alat 89.8

Martwi mnie chorestelol,alat,i aspat .Niewiem co dalej.Lekarz powiedział przyjść za 3 miesiące wyniki powtórzymy.
dodam, że nie piję alkocholu, kawy, nie palę, a tlustego też nie lubię.Ograniczyłam słodycze przyznam że duzo jadłam i utyłam jakies 10 kg.
Jakie badania jeszcze zrobić? Muszę prywatnie bo skierowania nie dostane.Chociaż lekarz by pokierował a tu nic.
napisał/a: pol495 2012-05-18 15:11
Podwyższony cholesterol to czynnik ryzyka powstania miażdzycy tętnic.Metoda niefarmakologiczną jego obniżenia jest zwiększona aktywność fizyczna i dieta.Polecam artykuł o diecie niskocholesterolowej z Przeglądu Kardiologicznego dostępny na
http://www.termedia.pl/Artykul-przegladowy-Dieta-niskocholesterolowa,47,13446,0,0.html po uprzednim zalogowaniu.
Co do aspat i alat to przyczyny jego podwyższenia mogą być różne , między innymi stłuszczenie wątroby przy otyłości.Ja zrobił bym sobie w takim przypadku dodatkowe badania : GGTP i CRP .Polecam artykuły na
a. http://www.pfp.edu.pl/index.php?id=wytyczne
b.http://www.esculap.pl/danone/08/10.html
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-05-19 07:38
Jeżeli jesteś otyła to takie wyniki są niemal standardowe przy nadwadze, spadek wagi, większa aktywność fizyczna powinna spowodować obniżenie prób wątrobowych.
Miażdżyca związana jest ze stanami zapalnymi i tutaj cholesterol nie ma nic do rzeczy.
napisał/a: pol495 2012-05-21 11:01
Owszem cholesterol ma tu wiele do rzeczy bo jest jednym z wielu czynników ryzyka miażdżycy.Na potwierdzenie kilka cytatów z artykułów i książek medycznych

"Rola lipidów w powstawaniu miażdżycy'' dr hab. Anna Skoczyńska w ''Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej''
Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Zawodowych i Nadciśnienia Tętniczego Akademii Medycznej we Wrocławiu
1.''Cholesterol pochodzący z lipoprotein jest kluczem do zrozumienia patogenezy miażdżycy.''
2.''Dowody potwierdzają tezę, że cholesterol frakcji LDL w osoczu w stężeniu przekraczającym 100 mg/dl, czyli wyższym od poziomu optymalnego, w odpowiednich warunkach powoduje miażdżycę.''
3.''Najważniejszym procesem w powstawaniu uszkodzenia miażdżycowego jest gromadzenie cholesterolu w ścianie naczyń.''

''Angiologia'' redaktor naukowy:T.Pasierski, Z.Gaciong, A.Torbicki Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
rozdział 6 Rozwój i regresja miażdżycy
1.,,miażdżyca jest procesem zapalnym stanowiącym odpowiedź ściany naczynia na uszkodzenie. Bezpośredni wpływ modyfikowanych LDL na komórki śródbłonka, a także ich duże stężenie w przestrzeni podśródbłonkowej inicjuje reakcję zapalną,,
2.,,Zaawansowane formy miażdżycy charakteryzują się znacznym pogrubieniem błony wewnętrznej w wyniku odkładania się cholesterolu oraz zmian włóknisto-rozplemowych''
3."Badania eksperymentalne wskazują na to, że wraz ze zmniejszeniem stężenia cholesterolu, co osiąga się zarówno dzięki modyfikacji diety, jak też przy postępowaniu farmakologicznym, obserwuje się hamowanie,a nawet odwracanie procesów toczących się w blaszce miażdżycowej,,

,,Rola steroli roślinnych w diecie osób z chorobami sercowo-naczyniowymi" prof. dr hab. Wiktor B. Szostak
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
1."Hipercholesterolemia należy do głównych czynników ryzyka miażdżycy."
2."Podstawą profilaktyki miażdżycy jest dieta obniżająca stężenie cholesterolu LDL w surowicy"


,,Statyny'' M.Bednarska-Makaruk,T.Pasierski , konsultacja naukowa prof.dr hab.Aldona Dembińska-Kmieć, wydawnictwo Medycyna Praktyczna
1.,,Rola cholesterolu w procesach patoloicznych polega natomiast na uczestniczeniu w powstawaniu zmian miażdżycowych w tętnicach...''
2.,,Cholesterol odgrywa kluczową rolę w rozwoju miażdżycy.Wykazano to najpierw w badaniach anatomopatologicznych, a następnie potwierdzono w obserwacjach epidemiologicznych i badaniach eksperymentalnych,,
3.,,Zmiany miażdżycowe w tętnicach zostały opisane w 18 wieku przez Brunera i von Hallera.W 1843 roku Vogel wykazał,że ich zasadniczym składnikiem jest cholesterol''
4.,,Znaczenie cholesterolu w rozwoju miażdżycy i występowaniu jej powikłań w pełni potwierdzono w przekrojowych oraz prospektywnych badaniach epidemiologicznych''
5.,,Ross uważany jest za twórcę koncepcji uznającej miażdżycę za przewlekły , toczący się w błonie wewnętrznej tętnic proces zapalny wywołany czynnikami działajacymi uszkadzająco na sródbłonek naczyniowy .Teoria ta zakłada,że proces ten determinowany jest na każdym etapie przez obecność cholesterolu ''
6.,,Dopiero modyfikacja cholesterolu umożliwia inicjację procesu miażdżycowego ''
7.,,Stwierdzane w dzieciństwie zwiększone stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL jest uznanym czynnikiem ryzyka rozwoju zmian miażdżycowych w naczyniach''
8.,,Wyniki badań eksperymentalnych wskazują,że wraz ze zmniejszeniem stężenia cholesterolu ( zarówno przez modyfikację diety,jak i postępowanie farmakologiczne )obserwuje się regresję zmian miażdżycowych''
9.,,...cholesterol-substancja niezbędna do życia organizmu-wywierajednoczesnie szkodliwe działanie na scianę naczyniową ''

rozprawa doktorska ,,Ocena wartosci diagnostycznej różnych markerów biochemicznych( osoczowego białka typu A związanego z ciążą, PAPP-A i wysokoczułej sercowej izoformy troponiny T, hs cTnT )u pacjentów z objawami choroby niedokrwiennej serca'' lek. Joanna Agnieszka Dudziak Promotor: Prof. dr hab. med. Lech Torliński Zakład Biochemii Klinicznej i Medycyny Laboratoryjnej Katedry Chemii i Biochemii Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu
1.,,Za postęp miażdżycy odpowiadają powszechnie znane czynniki ryzyka choroby wieńcowej tj.m.inn. podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL,które odkładają się w scianie naczynia''
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-05-21 11:18
Najnowsze badania mówią raczej o wątpliwym udziale cholesterolu przy miażdżycy a już na pewno nie mówią o jego zasadniczej roli w tym procesie. Miażdżyca to przewlekłe stany zapalne, których etnologia jest zupełnie inna.

Proponuję lekturę np.:

http://circ.ahajournals.org/content/105/9/1135.full
napisał/a: pol495 2012-05-24 19:36
,,Najnowsze badania mówią raczej o wątpliwym udziale cholesterolu przy miażdżycy''
Jakie najnowsze badania mówią że wątpliwy jest udział cholesterolu w powstawaniu miażdżycy ? Możesz zacytować zdanie z badań naukowych mówiące że podwyższony poziom cholesterolu nie jest czynnikiem ryzyka miażdżycy ?
,,już na pewno nie mówią o jego zasadniczej roli w tym procesie,,
Podwyższony poziom cholesterolu nie jest jedynym lecz jednym z wielu czynników ryzyka miażdżycy.
1. '' Dotychczas wyodrębniono około 250 czynników wpływających na rozwój miażdżycy. Każdy z nich oddzielnie lub ich współistnienie może doprowadzić do rozwoju choroby. Im więcej czynników ryzyka, tym większe zagrożenie chorobą
wieńcową.'' [4]
2. '' Do klasycznych czynników ryzyka miażdżycy poza nadcisnieniem i otyłoscią zalicza się: wiek, płeć męską,nikotynizm, cukrzycę, dyslipidemię (wzrost cholesterolu całkowitego i LDL).[2]
3.'' W celu zahamowania rozwoju zmian miażdżycowych lub nie dopuszczenia do ich klinicznego ujawnienia się, konieczne jest zwalczanie głównych poddających się modyfikacji czynników ryzyka, do których zalicza się m.in.: podwyższony poziom cholesterolu i glukozy w surowicy krwi, otyłość, palenie tytoniu, siedzący tryb życia ''[3]
4.'' W zależności od tego, z jakim białkiem związany jest cholesterol, może występować w postaci lipoprotein o małej gęstości (LDL) lub o dużej gęstości (HDL). Wśród nich najważniejszą rolę w procesie rozwoju miażdżycy odgrywają: cholesterol typu LDL oraz triglicerydy.''[4]
5.''Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna''.[6]
6.'' szczególnie sprzyjające szybkiemu postepowi miażdżycy są duże stężenia cholesterolu LDL'' [6] http://www.ibuk.pl/ipaper/13170.preview strona 15
7.''Zatem cholesterol LDL („zły cholesterol") ma właściwości promiażdżycowe, a cholesterol HDL („dobry cholesterol") właściwości przeciwmiażdżycowe'' [6]
8.,,siedzący tryb życia dzieci w połączeniu z niezdrową dietą (tzw. junky food ) powoduje występowanie już u dzieci i nastolatków czynników ryzyka miażdżycy, takich jak: niskie stężenie HDL cholesterolu, podwyższone stężenie cholesterolu,całkowitego i triglicerydów...'' [9]
9.''Drugim czynnikiem odgrywającym istotną rolę w patofizjologii miażdżycy są zaburzenia lipidowe w postaci podwyższonych stężeń cholesterolu LDL, obniżonych stężeń cholesterolu HDL i podwyższonych poziomów triglicerydów'' [10]

nie neguję tego że miażdżyca jest procesem zapalnym
''Miażdżyca jest wynikiem długotrwałego procesu zapalno-immunologicznego pojawiającego się w scianie naczyń w odpowiedzi na wiele czynników inicjujących,tj.niedotlenienie,wolne rodniki,stres oksydacyjny,oksydowane lipoproteiny LDL czy siły scinające''[ 1]
,,miażdżyca jest chorobą zapalną.Czynnikiem wywołującym zapalenie jest gromadzenie minimalnie utlenionych cząstek LDL w przestrzeni podśródbłonkowej,co powoduje produkcję szeregu prozapalnych molekuł przez komórki śródbłonka'' [7]
''W indukowaniu promiażdżycowego stanu zapalnego odgrywają rolę zmodyfikowane LDL i makrofagi'' [9]
''Th e Bogalusa Heart Study Badanie wykazało związek między standardowymi czynnikami ryzyka (palenie papierosów, nadciśnienie, hipercholesterolemia etc.) a liczbą i rozległością zmian miażdżycowych.'' ''o powstawaniu i dynamice rozwoju zmian miażdżycowych decyduje obecność klasycznych czynników ryzyka choroby sercowo-naczyniowej oraz wrażliwość na pro-miażdżycowe działanie cholesterolu'' [8]
'' najczęstsze czynniki ryzyka miażdżycy: zaburzenia lipidowe : całkowity cholesterol > niż 200 mg/dl , LDLcholesterol > niż 130 mg/dl, HDL cholesterol < niż 30 mg/dl,palenie papierosów nadciśnienie tętnicze ,otylosc,hiperglikemia zła dieta,siedzący tryb życia,hiperholesterolemia rodzinna'' [9] z tabeli nr 2 str.31

,,PODRĘCZNIK OPIEKI ANGIOMETABOLICZNEJ''oparty na patofizjologii i EBM wydano pod patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiodiabetologicznego oraz Towarzystwa Edukacji Terapeutycznej Warszawa 2011/2012
Autorzy Jan Tatoń, Anna Czech Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i DiabetologiiWarszawski Uniwersytet Medyczny i Mazowiecki Szpital Wojewódzki,Warszawa
Współpraca grupa konsultantów i recenzentów Polskiego Towarzystwa Kardiodiabetologicznego, 2011
''Grupy czynników ryzyka wystąpienia miażdżycy i jej powikłań w populacji ogólnej i w subpopulacji chorych na cukrzycę : Czynniki metaboliczne o znaczeniu aterogennym : cukrzyca, upośledzenie tolerancji glukozy,zwiększenie glikemii na czczo,otyłość brzuszna, hipercholesterolemia...''
,,do najwazniejszych lipidowych czynnikow ryzyka miażdżycy nalezy poziom cholesterolu we krwi ,, ''diagnostyka laboratoryjna'' tom 1 pod redakcja A.Szutowicza A.Raszei-Specht wydawca GUM

jeżeli wolisz po angielsku
Ann N Y Acad Sci. 2012 Apr; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22548566
1.,,Atherosclerosis is one of the most important disorders induced mainly by hypercholesterolemia,,
Curr Cardiol Rev. ,,Lipid rafts and redox regulation of cellular signaling in cholesterol induced atherosclerosis,,
2''...high serum levels of low-density lipoproteins (LDL) play a main role in the initiation and progression of atherosclerosis...''
'' ...excess LDL is fundamental in the development of atherosclerosis and its thrombotic complications, behaving as a factor that introduces chaos in the vascular wall.''

Medycyna Praktyczna
http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=14458&_tc=FC3FF102297C80ADA819BF44275C9368

'' III Raport Zespołu Ekspertów ds. Wykrywania, Oceny i Leczenia Hipercholesterolemii u Dorosłych (Adult Treatment Panel III [ATP III]) zawiera zaktualizowane zalecenia amerykańskiego Narodowego Programu Edukacji Cholesterolowej (National Cholesterol Education Program - NCEP) dotyczące badania stężenia cholesterolu we krwi i leczenia hipercholesterolemii.''
1.''Miażdżyca występuje nawet wtedy, gdy stężenie LDL-C jest prawie optymalne (100-129 mg/dl). Przy stężeniach granicznie dużych (130-159 mg/dl) miażdżyca postępuje w znaczącym tempie, natomiast przy stężeniach dużych (160-189 mg/dl) i bardzo dużych (>=190 mg/dl) jej rozwój jest wyraźnie przyspieszony.''
2.''Zwiększone stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy przyczynia się do rozwoju miażdżycy tętnic wieńcowych''
Tłumaczył dr med. Piotr Gajewski Konsultowała prof. dr hab. med. Barbara Cybulska Narodowy Program Profilaktyki Cholesterolowej
3.''W końcu 2002 roku opublikowano III Raport Zespołu Ekspertów amerykańskiego Narodowego Programu Edukacji Cholesterolowej (NCEP) pt. "Wykrywanie, ocena i leczenie hipercholesterolemii u dorosłych". Jest to bardzo obszerny dokument (276 stron), poświęcony w zasadzie tylko jednemu czynnikowi ryzyka choroby niedokrwiennej serca (ChNS), jakim jest hipercholesterolemia.Wiek XX w dziedzinie badań nad miażdżycą można nazwać erą cholesterolu. Historię odkryć w tej dziedzinie przedstawił J.L. Goldstein na 73. Kongresie Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego w roku 2002 w Salzburgu. Można w niej wyróżnić cztery najważniejsze fakty, które dostarczyły dowodów na bezpośredni związek cholesterolu z miażdżycą:
1) wykazanie przez Aniczkowa w 1912 roku, że żywienie cholesterolem królików powoduje hipercholesterolemię i miażdżycę (dowód eksperymentalny);
2) opisanie w roku 1938 rodzinnej hipercholesterolemii (rodzina norweska), która kojarzyła się z przedwczesną ciężką miażdżycą (dowód genetyczny);
3) wykazanie w prospektywnych badaniach wewnątrzpopulacyjnych (Framingham Study) i międzypopulacyjnych (Seven Countries Study), opublikowanych po raz pierwszy odpowiednio w roku 1971 i 1970, że im większe jest stężenie cholesterolu całkowitego, tym większe ryzyko ChNS (dowód epidemiologiczny);
4) odkrycie w 1994 roku, że zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL, w wyniku leczenia statynami, zmniejsza ryzyko ChNS (dowód terapeutyczny). Ten najsilniejszy dowód potwierdził ostatecznie znaczenie zwiększonego stężenia cholesterolu jako czynnika ryzyka.
prof. dr hab. med. Barbara Cybulska Narodowy Program Profilaktyki Cholesterolowej

,,W szeregu dotychczasowych doniesień na temat patogenezy powstawania miażdżycy występowała niefortunna tendencja do rozpatrywania tego procesu jako wyłącznie efektu zaburzeń lipidowych, albo też tylko jako zapalenia. Jest to fałszywa dychotomia. Należy podkreślić, że miażdżyca jest zarówno jednym, jak i drugim.Miażdżyca jest zatem przewlekłą chorobą zapalną, w większości przypadków zapoczątkowaną i rozwijaną pod wpływem hipercholesterolemii.''[7]

w artkule który mi poleciłeś do przeczytania jest mowa o tym że miażdżyca jest chorobą zapalną natomiast nie ma ani jednego zdania o tym że hiperholesterolemia nie jest czynnikiem ryzyka miażdżycy naczyń

''Miażdżyca to przewlekłe stany zapalne, których etnologia jest zupełnie inna.''
''Etnologia – jedna z dyscyplin, obok etnografii, antropologii kulturowej i antropologii społecznej, wchodzących w zakres antropologii - nauki o człowieku i jego kulturze.'' http://pl.wikipedia.org/wiki/Etnologia
chodzi chyba o etiologię

PODSUMOWUJĄC
Są badania naukowe potwierdzające że wysoki poziom cholesterolu jest jednym z wielu czynników ryzyka miażdżycy .Nie ma natomiast badań naukowych które udowadniają że wysoki poziom cholesterolu nie jest czynnikiem ryzyka miażdżycy .

[1] ''Ocena ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych z uwzględnieniem pomiarów kompleksu błony wewnętrznej i srodkowej tętnic szyjnych'' A.Kabłak-Ziembicka
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum,A.Sokołowski Centrum Onkologii Oddział w Krakowie,Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie ,Statsoft Polska
[2] ''Ocena stężenia Lp(a) jako nowego czynnika ryzyka miażdżycy u chorych z nadcisnieniem tętniczym i otyłoscią'' .A.Jungiewicz -Deja , T.Barański , A.Kasperowicz,M.Cymerys Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Zaburzeń Metabolicznych Akademii Medycznej w Poznaniu
[3] '' Ocena najczęściej występujących czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca wśród pracującej populacji osób dorosłych z terenu powiatu bialskiego '' B.Sokołowska , A.Olisiejuk , D. Piaszczyk , J.Ustymowicz-Farbiszewska ,A. Duda , Instytut Zdrowia, PSW w Białej Podlaskiej,Wojewódzki Ośrodek Medycyny Pracy, Centrum Profilaktyczno-Lecznicze w Lublinie, Wydział Nauk o Zdrowiu, Zakład Higieny i Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Wojewódzka Stacja Pogotowia Ratunkowego i Transportu Sanitarnego w Białej Podlaskiej
[4] ,,Choroba niedokrwienna serca'' W.Piwowarska,J. Nessler Część I - Czynniki ryzyka miażdżycy
http://www.servier.pl/index.php/edukacja-pacjenta/item/9251?layout=item
[6] ,, Zaburzenia lipidowe '' L. Kłosiewicz-Latoszek, A.Cichocka, B.Cybulska wydawnictwo lekarskie PZWL
[7] ''Nowe, immunologiczne spojrzenie na patogenezę miażdżycy'' J. Jawień Katedra Farmakologii, CM Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków Polskie Archiwum Medycyny Wewnętrznej
[8] ''Patologia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca '' prof. dr hab. med. A. Beręsewicz , Dr n. med. M. Duda , Mgr inż. E. Klemenska , Dr n. med. A. Konior ,Dr hab. n. med. Michał Mączewski Wydawca Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego UW
[9] ''Prewencja chorób sercowo-naczyniowych'' M.Sobieszczańska Karkonoska PSW w Jeleniej Górze 2011
[10] ''Co nowego w patofizjologii miazdzycy? '' Kardiologia w Praktyce Dr n. med. M.Grabowski I Katedra i Klinika Kardiologii Zakład Informatyki Medycznej AM w Warszawie
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-05-25 06:19
Although attractive, theoretically compelling, and supported by a considerable body of experimental evidence, the relevance of the LDL oxidation hypothesis to human atherosclerosis remains unproven.

Źródło podałem wyżej.

To że szkodliwość cholesterolu jest nie tylko mitem a największym przekrętem firm farmaceutycznych, już nie tylko mówi o tym wielu lekarzy czy naukowców ale mówią w końcu badania publikowane w naukowych czasopismach np.

A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD.

Źródło: http://www.ajcn.org/content/91/3/535.full#fn-1

PS. Oczywiście miał tam być wyraz etiologia, moje przejęzyczenie.